torsdag 30 juli 2015

Laglöst land av Håkan Östlundh

Ett mörkt och dystert Gotland...

Handling: Affärerna sköts snyggt och diskret på nätet. Allt går enligt planen. Det verkar vara det perfekta brottet. Viktor och Rafael Engström har snart nått sitt mål: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta där ingen ställer några frågor. Det är dags att lämna Sverige och Gotland för alltid. Och Viktors stora kärlek Nadja ska med på resan.

Men någon vet vad de gör och ingenting blir som de har tänkt sig. Mange som smugglat in det estniska amfetaminet de sålt på nätet hittas död. Drömmen om ett behagligt liv under en varm sol förvandlas till en kamp för livet på ett novemberkallt Gotland. 

Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen kallas in för att lösa mordet. Spåren efter den hänsynslöse mördaren blir allt tydligare. Ändå tycks de hela tiden ligga steget efter. Samtidigt som Fredrik tampas med den krävande utredningen tvingas han göra ett svårt karriärval och fatta ett ännu svårare beslut på hemmaplan: ska familjen bo kvar på Gotland eller inte?

Uppläsare: Torsten Wahlund

Jag tycker om Håkan Östlundhs gotlandsdeckare. De är gedigna och det är få saker jag stör mig på. Just Laglöst land som är den sjätte boken kändes lite mörkare än vad de tidigare gjort. Här finns en hopplöshet bland människorna jobben är få och allt fler nyttjar alkohol och droger. Det är rätt stort fokus på kusinerna Viktor och Rafael och jag tycker att Håkan Östlundh tecknar dem på ett mycket trovärdigt sätt.

Fredrik Broman känns som alltid som en vanlig man vilket är skönt. Han gör för det mesta sitt bästa att vara en bra polis, hyfsad äkta man och familjefar och misslyckas lite då och då - som många gör.

Den här var på många sätt bra men lite för mörk för att jag skulle kunna njuta helt. Men samtidigt kanske den kommer hänga kvar lite längre just på grund av den lätta känslan av obehag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar