söndag 26 juli 2015

Norrtullsligan av Elin Wägner

Om fyra arbetande kvinnor i början av 1900-talet.

Handling: Norrtullsligan som utkom 1908 är en tidstypisk och mycket kvick roman om fattiga kontorister i Vasastan i Stockholm. De fyra unga kvinnorna hyr två rum av en änka på Norrtullsgatan. De har usla löner och lider ständigt brist på pengar men de lyckas skapa en glad gemenskap som hjälper dem över många bekymmer. De tampas med snåla arbetsgivare och opålitliga "karlslokar" och utsätts för vad vi idag skulle kalla sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Och de drömmer om "den rätte", han som ska ge dem trygghet och befria dem från kontorsslaveriet. 


Norrtullsligan publicerades i Dagens Nyheter kapitel för kapitel 1908. Trots att den bara är på ca 120 sidor så får man en stor inblick i fattiga unga kvinnors vardag i Stockholm.

Den handlar om Elisabeth som förlorat sina föräldrar och som försöker stötta sin lillebror så gott det går. I lägenheten finns även Eva, Baby och Emmy. De kämpar med ekonomin och har svårt att få upp sina löner eftersom de flesta män inte tycker att kvinnor ska jobba. Istället ska de bli försörjda av en man. Men många män vill bara att kvinnorna ska roa sig med dem, inte gifta sig.

Jag är glad att vi kommit betydligt längre idag i Sverige för många kvinnor. Men jag tvivlar inte att det finns kvinnor som har det minst lika illa i Sverige idag som dessa kvinnor eller betydligt värre (t.ex kvinnlig svart arbetskraft).

Den här boken var förvånansvärt lätt att läsa trots att den skrevs för över hundra år sedan. Om man är intresserad av att läsa en klassiker men inte vill ha en tung tegelsten så är den här ett utmärkt förslag. Den tar även upp viktiga ämnen som alltjämt behöver diskuteras.

2 kommentarer: