fredag 17 juli 2015

Pansarhjärta av Jo Nesbø

Lång som ljudbok...

Handling: När man blir levande begravd i ett snöskred och bröstkorgen trycks så hårt samman av snön att lungorna inte kan fyllas, har man bara syret i -blodet kvar att leva på. Det räcker i ganska exakt fyra -minuter. Tillståndet kallas pansarhjärta.

Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunknat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.

Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryck-liga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet.


Uppläsare: Jonas Malmsjö

En bok på 646 sidor (pocket) eller över 23 timmar som ljudbok känns rätt lång. Och jag har lyssnat till stora delar på boken. Nu har Storytel den även som e-bok så ibland gick jag över och läste lite. I alla fall några kortare stunder. Men jag gillar inte att läsa böcker på min mobil utan vill ha något större.

Annars var boken som en klassisk Harry Hole-bok - bra språk, gedigen men i det här fallet för lång för mig. Om det inte var så att det inte finns så många fler Harry Hole-böcker (tror det är två till i dagsläget) hade jag nog haft lust att ge upp serien. Eller så hade jag fått läsa den som bok vilket går betydligt snabbare än över 20 timmar!

För min del blev det lite för likt förra boken vilket även blev en del av historien här. Att det gjordes likhetskopplingar mellan gärningsmännen från förra och den här.

Men nästa bok har redan hamnat i min bokhylla hos Storytel så någon gång i höst kommer jag nog att återse Harry Hole.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar