söndag 16 augusti 2015

Introvert - Den tysta revolutionen av Linus Jonkman

Riktigt träffande periodvis!

Handling: Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?

I vår tid verkar "utåtriktad och flexibel" vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.

Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har varit känt och har undersökts av vetenskapen i mer än hundra år. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i ämnet. Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor. Mycket av den friktion vi upplever i våra liv, både i yrkeslivet och privat, har sin botten i motsättningar mellan dessa båda läggningar. Förståelsen för vad det innebär att vara introvert har ökat avsevärt på sistone. Men vi har ännu inte sett någon platsannons som efterfrågar introverta människor.


Uppläsare: Emil Rehnström

Linus Jonkman har skrivit en mycket intressant bok om att vara introvert. Ibland känner jag igen mig skrämmande väl men inte alltid som tur är. När jag gjorde testet Myer Briggs på jobbet för ca tio år sen blev jag tydligt introvert. Jag tänker efter innan jag pratar och jag berättar inte om allt jag tänker och känner och jag har stort behov av ensamtid. Men min chef ser inte mig som en direkt introvert person och inte heller en av mina närmaste kollegor. Men där är jag rätt social eftersom jag trivs och känner mig bekväm och har fullt med möten i kalendern där jag deltar aktivt och tycker till om saker. I gengäld behöver jag lugn och ro till stor del under min lediga tid för att kompensera för stimmiga arbetsdagar i kontorslandskap. Så när vi har för många aktiviteter på kvällar och helger känner jag mer irritation än förväntan till sakerna som egentligen oftast är trevliga.

I boken finns det många exempel på hur introverta kan uppleva saker. Det som gör det lite knepigt är att jag har svårt att se vad som är beskrivningar utifrån forskning kontra Linus Jonkmans beskrivning av sig själv som då enligt honom är introverta drag. Det är saker som jag mycket väl kan se utpräglat extroverta personer också vara/göra och betyder det att det är deras introverta del som går in där eller är de introverta i majoritet att känna/vara så men att extroverta kan vara så? Det blir inte lätt när boken bygger mycket på det som verkar vara författarens egna preferenser. Jag har googlat runt lite och sett en hel del invändningar till vissa av bokens påståenden och få kan bemöta dem eftersom det saknas källor till var beläggen kommer ifrån. Att det inte är så mycket referenser gör i stället boken väldigt lättläst och lättillgänglig.

Ibland blir det rätt dryga beskrivningar av extroverta och jag antar att jag reagerar så eftersom jag själv är introvert och inte störs av de introverta beskrivningarna lika mycket samt att det är ytterligheterna som ofta beskrivs för att ge större effekt på skillnaderna. Många har ju båda delarna i sig men där den ena är mer eller mindre dominant.

Samtidigt är det så mycket klockrena beskrivningar som passar in på mig som att jag avskyr själva resan till ett resmål men att den är helt ok att vara där. Tyvärr förstör det mycket av resan i sig. Att introverta inte har samma känsloyttringar som extroverta utan istället känner mer frid och nöjdhet och inte strävar efter glädjekickar på samma sätt för att må bra. Det var en av sakerna jag kände mig nöjd med att få veta eftersom jag funderat över varför jag så sällan tokgarvar åt saker. Jag avskyr post-it-övningar på jobbet eftersom jag behöver tid att tänka efter och analyser och kommer aldrig på särskilt mycket de få minuter vi har på oss. Samma sak med lekar eftersom introverta oftast inte har någon större tävlingsinstinkt och vi presterar sämre under press. Jag skulle kunna fortsätta med så många fler exempel som stämmer in på mig. Just nu funderar jag på om jag ska be min chef lyssna på den här eller om det är dumt... Det blir lite knepigt eftersom vi idag i Sverige lever efter de extroverta normerna (till skillnad från Asien) och därför blir de introverta dragen mer kufiska för många extroverta.

I slutet av boken finns ett test där man får svara på 57 frågor och sen se var man hamnar. Själv hamnade jag inte helt oväntat i gruppen Introvert dominans. Det finns även en grupp Mycket stark introversion så jag var inte av den starkaste graden. Dock låg jag närmare den starka introversionen än de ambiverta som är de som har ungefär lika mycket av båda sidor.

Jag lyssnade på större delen av boken på Storytel vilket fungerade jättebra. Men när jag såg att den även fanns inne på vårt bibliotek lånade jag den även som bok för att kunna bläddra tillbaka i den och läsa om vissa stycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar