torsdag 6 augusti 2015

Lewispjäserna av Peter May

Med sorg i hjärtat har jag nu avslutat trilogin...

Handling: Fin Macleod numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön.
Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill - en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren. Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk, våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.

Det finns bra böcker som att när slutet kommer så känns det helt rätt. Sen finns det böcker och serier som man känner stor sorg när de är slut.

Som alltid med serier finns det en oro att en bok inte ska uppfylla förväntningarna men det var ingen fara här. Än en gång blir Yttre Hebriderna väl beskrivna och inger en lätt ruggig stämning i sin ödslighet. Människorna och händelserna flyter på bra.

När boken närmade sig sitt slut så kände jag än en gång att det här knappt är en deckare. Det händer visserligen flera saker som definitivt är brott och Fin kämpar än en gång för att förstå vad som hänt och vem som är skyldig. Men det som präglar boken är alla återblickar till Fins ungdom och människorna omkring honom och väldigt lite om tjuvjakt!

Jag ser att Peter May utkommit med en ny bok efter den här serien som berör Hebriderna men då för länge sedan tillsammans med en nutida kanadensisk koppling. Den handlar inte om Fin Macleood utan om en Sime Mackenzie och jag hoppas att den kan få bli översatt på sikt. När jag kollar Goodreads har The Blackhouse betyg 3,99 och Entry Island 3,96 vilket verkar lovande.

6 kommentarer:

 1. Ser verkligen fram emot att läsa denna!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lika läsvärd som de två första böckerna.

   Radera
 2. Lite längtar jag allt efter denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja vi får väl se om den lyckas hamna i en gräddfil hos dig :-).

   Radera
 3. Jag skall läsa Lewispjäserna väldigt snart. Både roligt och sorgligt att avsluta en bra serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid tråkigt när en serie tar slut och i synnerhet när man inte ens är nära att tröttna på den.

   Radera