måndag 16 november 2015

Eldjägarna av Mons Kallentoft

Så mörk trots all eld...

Handling: Hur hamnade jag här? Malin Fors står som förstenad. Skogen är fortfarande mörk i den tidiga septembermorgonen, från ett industriområde utanför Linköping sprids lukten av brandrök och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna.

Dagen innan har en nioårig pojke hittats död i en container. Mördad. Han kom från ett trasigt hem, och det visar sig att han ofta flydde ut ensam om kvällarna. Men vem kan ha velat honom så illa? Även om det verkar långsökt anar Malin att det finns ett samband, på något vis hör han och kvinnan ihop. För vem vet hur vägar korsas och människor möts?


Uppläsare: Torsten Wahlund

Det här är den nionde boken om Malin Fors och lär avsluta serien om de fyra elementen (6 - Vattenänglar, 7 - Vindsjälar och 8 - Jordstorm). Precis som tidigare tar Mons Kalletoft upp olika problem i vår närhet och den här gången sträcker det sig över stora delar av världen.

Det är en balansgång när man skriver deckare om man fokuserar på att lösa fallen eller vill belysa problem i form av en deckare. Den här känns som den hör till den senare kategorin precis som Vindsjälar tog upp problem inom vården.

När jag tänker tillbaka på boken så minns jag mest hur dåligt alla verkade må och jag funderar över vad författaren vill säga med det. Finns det glädje men att Kallentoft inte väljer att skriva om den? Eller mår alla så dåligt och har sådana kval över hur deras liv ser ut? Allt som borde ge dem glädje får dem bara att oroa sig eller må dåligt. Jag reagerade redan i förra boken över hur Malin spyr galla över sånt som får folk att må bra. Samtidigt är hon ju själv inte en förebild med tanke på både dotterns uppväxt och hennes bror.

Jag vet egentligen inte vad jag vill säga om det här mer än att boken periodvis kändes väldigt depressiv. Samtidigt är den väldigt välskriven och tankeväckande. Huvudproblemet i sig är viktigt och jag funderar mycket på människors psyken när jag läser Mons Kallentofts böcker. För att inte tala om vad han egentligen tycker och tänker.

2 kommentarer:

  1. Tror jag får sätta upp den här serien på nästa års serie-utmaning. Ligger lite efter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte lätt med alla serier :-).

      Radera