söndag 29 november 2015

När klockan slår fem av Denise Rudberg

Ett kärt återseende!

Handling: Det är sensommar och Stockholm skakas av en rad överfallsvåldtäkter i de finaste kvarteren på Östermalm. När ett av våldtäktsoffren mördas, och hon visar sig vara dottern till en välrenommerad kommissarie, får åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor det känsliga fallet. De börjar misstänka att det finns kopplingar till en serie våldtäkter som skedde tjugo år tidigare i Lunds studentkretsar. Tillvägagångssättet då liksom nu är utstuderat - efter att noggrant ha valt ut sina offer tar sig gärningsmannen in i deras hem när de sover.

Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid anar att våldtäktsmannen själv har kopplingar till Östermalm, men upptäcker snart hur svårt det är att få familjerna i de eleganta våningarna att prata om en av de sina.

Uppläsare: Anna Maria Käll

Det som jag gillar med Denise Rudbergs deckarserie om Marianne Jidhoff är inte själva brotten. Och heller inte lösningen av dem eftersom det nog vimlar av detaljer som kanske inte känns helt rimliga. Men de är ju samtidigt brotten som gör att personerna här interagerar ihop.

Det jag mest uppskattar med böckerna är människorna och miljöerna. Även om jag verkligen inte är någon som vill röra mig i de finare salongerna så njuter jag av att läsa om den goda maten och dryckerna. Och även om de olika karaktärerna. Favoritpersonen är fortfarande Marianne Jidhoff och hennes funderingar och reflektioner över sina barn och relationer.

Själva brotten berör medan jag läser men jag märker att jag glömmer dem snabbt. Däremot kan jag fundera över rävspelen som sker bakom kulisserna i bok efter bok och fundera vad som kommer att ske där i fortsättningen.

Jag uppskattar även Anna Maria Källs uppläsning av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar