söndag 8 november 2015

Speak av Laurie Halse Anderson

En viktig tonårsbok!

Handling: Melinda blir utsatt för något traumatiskt under en sommarfest och ringer polisen. Men när de dyker upp kan hon inte längre tala om det. Istället vänder sig alla kompisar mot henne eftersom hon förstörde festen. Hennes första år i High School blir tungt. 

Boken Speak kom ut 1999 och har vunnit många priser. Den är även filmatiserad med Kristen Stewart i huvudrollen (2004).

Jag läser sällan böcker på engelska men den här kändes som att den var värd att läsa.

Även om allt beror på en händelse tar den ändå upp så mycket mer som är viktigt i början av tonåren. Det är skolliv, utfrysning, mobbing, lärares påverkan (som kan vara både positiv och negativ), frånvarande föräldrar, depression och så vidare. Så många ungdomar har känt igen sig i Melinda även om de inte har råkat ut för exakt det som hände henne.

När jag googlat på boken ser jag att den verkar användas i skolorna eftersom den utgör ett bra diskussionsunderlag till många tunga problem. Boken är inte svårläst men jag kände att det blev lite tungt mitt i (trötta kvällar och inte mitt första språk). Däremot drar sig många att låta allt för unga läsa den på grund av problematiken samtidigt som det är lätt att någon i den åldern drabbas.

2 kommentarer:

  1. Den här kommer jag verkligen ihåg från när jag själv gick på högstadiet (eller gymnasiet kanske det var.. minns inte!). Men jag läste den på svenska. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, jag visste inte att den funnits på svenska. Men jag behöver ändå öva på engelskan. :-).

      Radera