tisdag 1 mars 2016

Min Europeiska familj de senaste 54 000 åren av Karin Bojs

En spännande historiebok ur ett annorlunda perspektiv.

Handling: Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.
Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan - under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.
Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.


Jag fick låna den här boken av en kollega som trodde att den skulle intressera mig. Och det gjorde den verkligen. Jag håller på med släktforskning till och från nu när man kan göra det enkelt från datorn hemma och jag har även gjort ett DNA test för 1,5 år sen. Jag gjorde det mest av nyfikenhet på den medicinska delen av mitt DNA men dessutom analyserades mitt DNA med avseende på släktförhållanden.

Tack vare DNA-testet vet jag att min haplogrupp eller mtDNA (mitokondrie-DNA) som forskarna tror ärvs från mor till dotter i generation efter generation. Motsvarande finns även för far till son. Författaren och jag har en gemensam urmoder som går under beteckningen U5. Därefter skiljs våra släktled åt. Men som hon säger så är ju vi resultatet av en enorm mängd människor som vi ärver mer eller mindre ifrån.

Jag kan förstå att Karin Bojs fick Augustpriset för den här boken. Med tanke på ämnet är den ändå lättillgänglig. Vissa delar kanske inte intresserar mig jättemycket medan vissa är riktigt intressanta. Historia var inte favoritämnet i skolan men här får jag läsa om flera viktiga händelser. Dels om de olika åldrarna (bl.a. sten-, brons och järnåldern och vikingatiden). Vår koppling till Neandertalarna. Perioder med översvämningar eller pest som dödat många människor. Hur vår livsstil t.ex gjort att även vuxna klarar laktos. Här och var i världen har mycket gamla kroppar hittats och nu när det går att analysera DNA:t hos dem får vi veta mycket mer än vi vetat tidigare. Karin Bojs går i genom de fall som är kända och berättar på ett lättfattligt sätt om vad som idag går att läsa ut. Så då och då under historiens gång tar boken oss till nutid och väver in forskningsresultaten.

Hon tar också med olika forskares synpunkter och visar var det finns oenigheter. Jag uppskattar också mycket hennes summering över våra olika anlag:

"Gener kan vara goda eller dåliga, beroende på den miljö där de förekommer. De kan leda till psykisk sjukdom eller stor kreativitet. Till gott hull som ger överlevnad i karg miljö men risk för övervikt när mat finns i överflöd. Hyperkänslighet för intryck hjälper jägaren att upptäcka bytet, men kan vara förödande i klassrum och kontor. Vad som är bra och dåligt beror på kombinationen och sammanhanget."

Om man är lite historia-intresserad så kan jag rekommendera den här boken. Eller intresserad av vårt DNA och genetik.

6 kommentarer:

  1. Har länge funderat på att läsa den här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick mycket historia men på ett lättförståerligt sätt.

      Radera
  2. Svar
    1. Jag tyckte den var väldigt intressant trots att den är en fackbok.

      Radera