måndag 28 augusti 2017

Kommande böcker i september 2017

Jag hittade otroligt många böcker den här månaden. Är det för att det är bokmässa kanske? Tur att jag fyller år i september. :-)

Det blev hela 20 böcker fördelade på 16 förlag.

Först ut blir en måste-läsa-bok:

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz (Millenium 5)
Norstedts

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?





______________________________________________

Det här låter som en vacker bok. 

Ensamhetens slut av Benedict Wells
Bokförlaget Thorén & Lindskog



Jules och hans två syskon växer upp i en trygg och harmonisk familj, en barndom som får ett abrupt slut när föräldrarna omkommer i en trafikolycka. Som vuxna tror de att de har bearbetat sorgen, men det förflutna hinner ifatt dem.

En berörande roman om att övervinna förlust och ensamhet, och om vad som egentligen är en människas inre kärna. Och sist men inte minst en skimrande kärlekshistoria. 

Ensamhetens slut  är Benedict Wells fjärde roman. Wells, född 1984, är en berättare i John Irvings anda. Ensamhetens slut är en bästsäljare i Tyskland (och Nederländerna) och tilldelades också EU:s litteraturpris 2016. För tio år sedan slog han igenom stort med debuten Becks sista sommar som även filmatiserats. Sedan tidigare finns hans roman En vecka i Berlin på svenska. 

Ensamhetens slut kom ut 2016 i Tyskland och låg på Spiegels bästsäljarlista i över ett halvår och är redan översatt till över 20 språk.

______________________________________________

Snövit ska dö står än så länge oläst i bokhyllan. Jag stör mig fortfarande på att de börjat ge ut serien från den fjärde boken. Nu kommer den femte boken i serien och den andra på svenska:

Stora stygga vargen av Nele Neuhaus
Albert Bonniers Förlag

En het junidag hittas liket efter en sextonårig flicka i floden Main utanför Frankfurt. Hon har blivit mördad och kroppen bär spår av brutal misshandel. Och ingen saknar henne. Flera veckor efter det makabra fyndet står Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein fortfarande rådlösa i sökandet efter hennes identitet.

Så landar ett nytt fall på deras bord. En populär tv-programledare har attackerats och låsts in i bagageluckan på sin bil. Hon har nyligen arbetat på ett reportage om en hemlighetsfull organisation, med medlemmar från samhällets allra högsta skikt. Medan Pia och Oliver gräver djupare i fallet flätas det oväntat samman med den anonyma flickan vid flodkanten, och blottar en fruktansvärd hemlighet som kommer dem obehagligt nära.






______________________________________________

Här kommer en bok som beskrivs som Cozy crime. Det är inte omöjligt att den kan fungera bra för mig.

Blå villan av Eva Frantz
Schildts & Söderströms


Mitt i natten, på väg hem från en fest hittar ett ungt par en liten pojke irrande längs landsvägen. Han bor i den blå villan i skogsbrynet. På köksgolvet ligger pojkens mamma Becca i en pöl av blod. Hjälp tillkallas och den svårt skadade kvinnan förs skyndsamt till sjukhuset. Poliskommissarie Anna Glad får i uppgift att utreda brottet.

Det visar sig att Becca Stenlund driver den superpopulära lifestylebloggen Blå villan och att hennes liv har hotats i bloggens kommentarsfält. Beccas man Peter har hjälpt till med bloggen men tröttnat på jakten efter det perfekta livet. Han har flyttat från sin fru, och därmed förlorat drömhemmet och familjetillvaron.

I Anna Glads tillvaro kunde saker och ting också vara bättre, hennes arbetslösa man sitter hemma och spelar tv-spel dagarna i ända. Becca kämpar för sitt liv men i den låsta tomma villan dyker det varje dag upp färska blommor...
Spänningsintrigen är skickligt flätad och upplösningen överraskar även en erfaren deckarfantast. Blå villan är den första delen i en serie med polisen Anna Glad.

______________________________________________

Här är den bok som definitivt känns väldigt spännande.

Höstdåd av Anders De La Motte
Bokförlaget Forum

En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.

I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd.



______________________________________________

Här är en bok som känns rätt i tiden med alla konspirationsteorier och troll som figurerar. 

Projektet av Britt-Marie Mattsson
Piratförlaget


Han har byggt hela sin karriär på att inte synas, samtidigt som han tagit sig upp till de högsta höjderna inom svensk politik. Inte ens hans hustru och två barn vet riktigt vad han gör. Till och med hans namn, Peter Carlsson, är skapat för att vara omärkligt. Nu står han inför det oundvikliga: att själv träda ut i strålkastarskenet och ta makten den makt som han med skrupelfria metoder och mot högt konsultarvode tidigare serverat åt andra.


Det stora Projektet är avslutat. Projektet som omformade ett av Sveriges största partier och gav dem regeringsmakten. Nu har oppositionen tagit över. Men Peter Carlsson ligger steget före med erfarenheter och kunskaper från det senaste amerikanska valet överrumplar han både sitt eget parti och de politiska motståndarna. Allt för att nå den yttersta toppen. Statsministerposten.


Journalisten Britt-Marie Mattsson använder sig här av sin expertkunskap om det politiska spelet för att skriva en roman om mannen bakom ett partis nya inriktning.

______________________________________________


Historiska deckare brukar gå hem hos mig. Så varför inte den här?

1793 av Niklas Natt Och Dag
Bokförlaget Forum


Året är 1793. Gustav III är död sedan mer än ett år. Sverige styrs med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Ingen litar på någon. Överallt frodas paranoia och konspirationer.

I oktober hittas ett stympat lik i den stinkande sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Kroppen saknar både armar och ben och har vanställts bortom all igenkänning. Trots att Cecil Winge vid Stockholms poliskammare är dödsmärkt av lungsoten åtar han sig att lösa mysteriet med Fatbursliket. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter och bottenlös ondska vars trådar leder högt upp i samhällets topp.


Natt och Dag tecknar ett fascinerande porträtt av Stockholm i slutet av 1700-talet. Ur fyra berättarperspektiv klär han av den sengustavianska tiden dess påmålade prakt och ståtlighet. Sminket och de pudrade perukerna trampas ner i de lortiga gränderna och ett skräckinjagande, men också livfullare och trovärdigare, Stockholm kommer i dagen.

______________________________________________


Ytterligare en bok som verkar spännande och som sålt bra i Danmark.

De hängda hundarna av Jens Henrik Jensen
Bokförlaget Polaris

Danmarks mest prisdekorerade soldat någonsin, krigsveteranen Niels Oxen, lever tillsammans med sin hund i en källarlokal i nordvästra Köpenhamn.

Han plågas av trauman och hankar sig fram genom att samla tomflaskor och äta matavfall från stormarknader. I hopp om att sluta fred med sina inre demoner flyttar han ut i landets största skog för att slå läger och leva ett enkelt liv.

Men drömmen om fred förvandlas till en mardröm. Efter ett nattligt besök på ett medeltida slott i skogen misstänks han plötsligt för att ha dödat slottets herre, en före detta ambassadör och grundare av en inflytelserik orden.

Den oortodoxa Margrethe Franck från underrättelsetjänsten får i uppdrag att leda utredningen, som snart visar sig bestå av en serie mystiska mord, tydligen bara har en sak gemensamt: Hängda hundar.

De hängda hundarna är första delen i Jens Henrik Jensens Oxentrilogi. Serien har sålt i mer än 100 000 exemplar i Danmark och böckerna kommer att filmatiseras under 2018.


______________________________________________

En bok av Jojo Moyes borde inte vara helt fel. Nu är det här visserligen noveller men även dag kan vara bra ibland. 

Ensam i Paris och andra historier av Jojo Moyes
Printz Publishing


Nell är tjugosex år och har aldrig har varit i Paris. Hon har aldrig ens varit på en romantisk weekend någonstans. Att åka utomlands är inte riktigt hennes grej. Men när Nells pojkvän struntar i att dyka upp vid tåget har hon chansen att bevisa för alla inklusive sig själv att hon kan vara självständig och modig. Väl i Paris hittar Nell en version av sig själv som hon inte visste existerade Kortromanen Ensam i Paris är romantisk och charmig verklighetsflykt när den är som bäst.

I den andra kortromanen Smekmånad i Paris får vi möta Liv och Sophie från Sophies historia, många år tidigare. Sophie, som är från landet, sveps med i den glamorösa Belle epoque-tillvaron i Paris, men upptäcker att ett liv med en hyllad konstnär som Edouard kan vara komplicerat. Ett århundrade senare följer Liv i hennes fotspår; efter en hastig romans blir smekmånaden i Paris inte riktigt så romantisk som hon hoppats


De kortare novellerna bjuder på ett galleri av kvinnor mitt i vardagslivet, där stora som små ämnen blir oförglömliga historier i Moyes skickliga händer.

______________________________________________

Yxmannen var en speciellt och mycket bra historisk deckare. Här kommer en fortsättning som istället för New Orleans utspelar sig i Chicago. 

Mafioso av Ray Celestin
Southside Stories (f.d. Kalla kulor förlag)

Chicago 1928. I den stekande högsommarhettan inleds tre utredningar. Michael Talbot och Ida Davies anlitas för att leta rätt på en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. 

Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. 

Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, och självaste Al Capone skickar en av sina underhuggare för att ta reda på mer. 

Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade. Frågan är om någon av dem kommer att finna svaren de söker i stadens myller av jazzbarer och korruption?


______________________________________________

Jag har ännu inte läst något av Elin Olofsson så det borde vara dags. Kanske blir det den här som blir först ut?

Krokas av Elin Olofsson
Wahlström & Widstrand

I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget.

Samtidigt står Elsa Pettersson i lanthandeln där hon arbetar och packar varor åt kunderna. Hon grubblar över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro.

När de två kvinnorna möts förändras livet för alltid.

Krokas är en roman om kärlek och ensamhet, om hemligheter och oväntad vänskap i efterkrigstidens Sverige.



______________________________________________

Jag har inte läst första delen men jag är inte främmande till att testa den här serien.

Jag hör sirenerna på gatan av Adrian McKinty
Modernista

Sean Duffy vet inte vilket som är det mest ofattbara brott han stått inför. En torso placerad i en resväska kommer i alla fall nära...
Ändå behövs det bara en enda liten ledtråd, och där är den: en tatuering. Sean Duffy - nu fullt återställd och tillbaka i tjänsten efter det allvarliga trauma som hans senaste fall utgjorde - är redo att följa det spår av blod som alltid, alltid, oavsett hur svagt det är, länkar samman en kropp med en mördare.
Duffy, en legendariskt envis man, blir besatt av mysteriet och använder det som distraktion från sitt havererade kärleksliv. Han arbetar sig metodiskt igenom varenda vinkel - från stadsgator med exploderande IRA-bomber till dystra myrar på landsbyggden - och var han än kommer inser han att det är något som inte alls står rätt till.






______________________________________________

Den här verkar också bra. Tar de aldrig slut?

Min mammas hemlighet av Nikola Scott
Historiska Media

Sommaren 1958 lämnar Elizabeth föräldrahemmet i London för att tillbringa lovet i lantliga Sussex. Det blir en sommar hon aldrig kommer att glömma ...

Drygt 40 år senare dyker en främmande kvinna upp hos Elizabeths dotter och hävdar att de två är systrar. Dottern Addie tror henne inte, men inser att det är något som inte stämmer och snart vänds hela hennes liv upp och ned. Nu inleds ett sökande som för de båda kvinnorna ut på en känslosam resa bakåt i tiden, till 1958 och sommaren i Sussex. Det visar sig att Elizabeth höll flera hemligheter inom sig...







______________________________________________

Jag har inte läst boken Änkan och jag trodde att det var en helt egen bok. Men här framgår det att det är den första boken om Kate Waters och att det nu kommer en fortsättning. Så uppenbarligen behöver Änkan läsas...

Barnet av Fiona Barton
Massolit

När ett gammalt hus rivs i ett bostadsområde i London upptäcker en av byggarbetarna ett barnskelett, begravet åratal tidigare. Fyndet blir inte mer än en liten notis i kvällstidningen, som de flesta bläddrar förbi. Men för tre personer är nyheten omöjlig att ignorera. För en kvinna är den en påminnelse om hennes livs värsta händelse. För en annan väcks en skräck om att en fruktansvärd hemlighet kommer att avslöjas. Och för en tredje, journalisten Kate Waters, är den en första ledtråd i ett mysterium.

I jakten på en bra story hittar Kate kopplingar till ett brott som skakade staden decennier tidigare. Stegvis dras hon in det förflutna och i liven hos de människor som bodde i kvarteren runt byggarbetsplatsen. Bit för bit lägger hon pusslet som bildar den spektakulära sanningen.





______________________________________________

Jag älskade den första boken om Sonja i all sin orimlighet. Andra boken var bra men det blev inte riktigt samma känsla eftersom förväntningarna nog var för höga. Nu kommer en tredje bok som jag definitivt kommer att läsa.

Sonjas andra chans av Åsa Hellberg
Bokförlaget Forum

Sju år efter Sonjas död - och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris - tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Under resans gång, i brev efter brev från Sonja, målas hennes hemliga och passionerade kärlekshistoria upp och berör dem djupt.

Samtidigt sker saker på vännernas hemmaplan som ingen av dem räknat med, och plötsligt är deras vänskap det enda bergfasta och bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne ta livsavgörande beslut. Och varken slukhål i Norge, katastrofer på Haiti eller spontandans i Madrid kan stoppa dem från att ge Sonja - och sig själva - en andra chans.




______________________________________________

Nu kommer den andra boken om Tannie Maria. Det var knappast den bästa deckaren jag läst (påminner lite om Damernas detektivbyrå) men jag tyckte mycket om miljön och matlagningen och bakandet.

Tannie Marias stora utmaning av Sally Andrew
Norstedts

I första boken om Tannie Maria blev mrs van Harten, som hon egentligen heter, hjärtespaltsansvarig i Klein Karoos lokaltidning the Gazette. Detta ledde henne in på spåret till ett mordfall och mordutredningen ledde henne i sin tur till Ladysmiths egen kriminalkommisarie Henk Kannemeyer.

I bok nummer två har Henk och Tannie Maria blivit ett par men minnena från Marias äktenskap med Fanie gör sig påminda och Maria tvingas uppsöka en psykolog för att komma vidare. Spåren efter misshandeln hon då utsattes för har lämnat oläkta sår i själen och hon törs inte släppa Henk in på livet.

Inte nog med detta. Under Klein Karoos stora kulturevenemang i Oudtshoorn, Klein Karoos Nasionale Kunstefees, mördas bushmänfolkets talesperson Slimkat Kabbo. Sydafrikas ursprungsbefolkning har nyligen vunnit en domstolsseger över ett gruvbolag som vill prospektera för diamantbrytning på bushmännens mark och Slimkat var den som gick i bräschen för motståndet.

Psykologen råder Tannie Maria att gå med i en samtalsgrupp för personer som lider av Posttraumatiskt stresssyndrom och när en av gruppdeltagarna mördas tyder tecknen på att det finns ett samband mellan de båda morden. Så Maria bakar en Venuskaka för att får mördaren att avslöja sig.

______________________________________________

Här kommer ytterligare en deckare som kan vara något.

Gamla tiders skuld av Anders Winckler
Bokförlaget SOL

En vacker dag i juni cyklar en fjortonårig flicka hemifrån, uppfylld av liv och lust. Morgonen efter hittar man hennes sommarklänning intill den gamla kvarndammens mörka vatten, prydligt hopvikt i den grova sanden. Men flickan är spårlöst försvunnen. Tjugo år senare sätter sig sex män i sina kanoter och paddlar iväg mot den helg som för en av dem skall bli den sista. Hans kropp hittas bakom en lada, tvåhundra meter från kvarndammen. Kriminalinspektör Andreas Johansson undersöker fallet med den döda mannen och borde fokusera på det, men när han träffar den kvinna som i tjugo år undrat vad som hände med hennes dotter kan han inte värja sig. Journalisten Carina Lindqvist får ett försprång på resten av massmediesverige då hon från sin mammas balkong ser polisbilarna på andra sidan sjön. En av de misstänkta männen väcker minnen från hennes förflutna. En tid hon gjort allt för att glömma.




______________________________________________

Här är en serie där jag läst de två första men ännu inte den tredje. Nu kommer dessutom den fjärde boken. Det är med andra ord dags att ta tag i bok tre.

Sånger i skymningen av Camilla Davidsson¨
Bladh by Bladh

Två år efter den livsförändrande pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela har Emma lyckats bryta sig ur ekorrhjulet och lagt det mesta av sitt emellanåt destruktiva beteende bakom sig. När vi möter henne i Sånger i skymningen har hon just lämnat Fårö efter en sommars arbete på Solgården. Att driva ett pensionat var långt jobbigare än hon väntat sig och hon bestämmer sig för att återigen pilgrimsvandra i Spanien, dels för att få en smula lugn och ro, men även för att få rätsida på tankarna kring Olle, den tjugo år äldre läkaren hon är kär i. De har spenderat sommaren ihop, men undvikit det viktigaste samtalsämnet av alla frågan om barn.


Pilgrimsvandringen blir inte alls som Emma föreställt sig och en dag får hon ett oväntat samtal hemifrån. Hennes mamma har fått en stroke och ligger på sjukhus med svåra men. Emma lämnar motvilligt Spanien med huvudet fyllt av frågor. Får man vara arg på en svårt sjuk förälder? Kommer mamman att dö? Kommer hon att sörja eller bli lättad i så fall? Deras relation har varit allt annat än enkel och de har inte setts på närmare två år. Inte minst undrar hon hur det ska bli med Olle ska de lyckas hitta en framkomlig väg i barnfrågan, eller har de nått vägs ände?

______________________________________________

Här kommer en prisbelönt bok som verkar udda och intressant. 

Kåda av Ane Riel
Modernista

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor...


Kåda är en mångbottnad spänningsroman. Men det är samtidigt en roman om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har. Ane Riel berättar genom flera röster om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att börja krackelera.









______________________________________________

Här är ytterligare en måste-bok. Jag blev fast efter hans bok Mitt hjärta går på.

För oss är natten ljus av Christoffer Holst
Bokfabriken


När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York. 

En dröm för många, men en mardröm för Oliver. 

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll. 

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. För oss är natten ljus av Christoffer Holst är en feelgood-roman om drömmar, förälskelse, familjeband och försoning.

2 kommentarer:

  1. Du har med några som jag nästan tog med. Eftersom jag inte läst något av dem innan så fick de stryka på foten, men både Celestin, Barton och Davidsson låter intressanta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste ju hejda sig en aning. Tjugo böcker liksom...

      Radera