tisdag 25 oktober 2022

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

En tänkvärd bok om framtiden!

Handling: Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara - en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga - noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

Den här boken köpte jag eftersom jag hoppade på en bokcirkel som ska prata om boken på jobbet. Det som blir en utmaning är att diskussionerna kommer att vara på engelska. Men jag valde ändå att läsa den på svenska. 

Klara är en artificiell vän och när boken börjar så står hon i en butik med ett antal andra AV:ar och väntar på att bli köpta. Klara är också bokens jag-person. Efter ett tag blir hon köpt och hamnar i en familj där dottern inte mår riktigt bra. 

Jag funderade länge på var boken utspelade sig. Med en brittisk författare med japansk ursprung så var det inte helt självklart. I synnerhet inte när det är en framtidsskildring och jag inte vet hur många år som förväntats ha gått. Men de flesta namn är västerländska och till slut kommer jag fram till att den utspelar sig i USA. 

Vissa delar är lika dagens värld så det är rätt lätt att identifiera sig här. Och det som bryter av blir också det som kommer att vara intressant att diskutera. 

Några av mina tankar kommer dels vara synen på AV:ar. Både i boken och för oss här och nu. Samtidigt kommer det baseras mycket på hur just Klara var. Men även lite på känslan av hur de andra AV:arna i butiken verkade vara. Men det finns lite annat som avviker mot dagens samhälle. Samtidigt rör handlingen det som Klara upplever och hör så det blir ändå väldigt begränsat i vad vi vet som hur världen fungerar här.

För över tretton år sen läste jag Never let me go av samma författare och den boken är betydligt mer oförglömlig för mig än den här. Det som blir lite överraskande här är inte i närheten av det som jag upplevde i Never let me go. På så sätt känns den här boken kanske lite mer mänsklig men ändå oroande.  

Jag får se hur mina tankar är efter att ha pratat om boken.

Betyget får ändå bli 4 av 5 på grund av tankarna den väcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar