onsdag 12 oktober 2022

Ord i djupaste blått av Cath Crowley

En fin och sorglig ungdomsbok!

Handling: Rachel var länge hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade från Gracetown gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Rachel väntade. Men Henry hörde aldrig av sig.
Tre år senare - känslomässigt bedövad efter att hennes bror omkommit i en drunkningsolycka - återvänder Rachel till Gracetown. Hon ska arbeta ett år innan hon går om sista året i skolan och får jobb i bokhandeln, där hon nu tvingas arbeta med Henry, som hon helst aldrig velat träffa igen.
Henry är glad över att Rachel är tillbaka och förstår inte varför hon är så kylig gentemot honom. Men så småningom börjar de komma varandra närmare igen. Livet går inte att styra och ibland är det outhärdligt. Men tänk om det finns ord, kärlek och andra chanser som gör att allt trots allt har mening?

Jag fortsätter med utmaningen #kaffeochkulturvärlden som under oktober besöker Australien. Det här är en mycket fin ungdomsbok om sorg, kärlek och en bokhandel. 

Boken växlar främst mellan Rachel och hennes gamla bästis Henry. Vi får lite tillbakablickar men boken handlar mest om när Rachel flyttar tillbaka till Gracetown för att komma ifrån platsen där hennes bror dog. Och att det i sin tur kan få henne att inte drunkna helt i sorgen.

Henry istället är nere eftersom hans tjej gjort slut. Och han förstår inte alls varför Rachel inte vill prata med honom och varför hon inte ville kommunicera med honom efter att hon flyttat. 

Boken tar upp lite olika problem som kan uppstå. Vissa är lite mer vanliga än andra. Och det ger ungdomarna lite perspektiv när det värsta faktiskt har hänt. Den röda tråden i boken är till stor del förluster av väldigt olika slag. Men däremellan finns det värme, kärlek, böcker, kvarlämnade brev i böcker, massor av härliga bokreferenser och sist men inte minst, en bokaffär. 

Min läsning har inte flutit på jättebra på senaste tiden och då är det så härligt med en lättläst men ändå innehållsrik ungdomsbok fylld av känslor som fick mig att glömma bort tiden.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar