lördag 29 oktober 2022

Stilla vatten av Britt Peruzzi

Den andra delen i Rivieran-serien!

Handling: Stilla vatten är andra delen i Rivieran-serien om kommissarie Alda Luppi vid polisen i Nice, en mustig kriminalroman om skuld och eget ansvar. En man hittas mördad på den världsberömda stranden i Änglarnas bukt, bland badgäster och lekande barn. Ändå finns det inga vittnen till det brutala brottet som lamslår kusten under årets mest intensiva turistvecka.

Alda Luppi avbryter sin semester och dras in i en komplicerad utredning som blottlägger hänsynslösheten i fastighetsbranschen. Spåren leder till en period i historien som präglades av solidaritet men också odlade en av mänsklighetens mörkaste sidor: girighet. Till slut återstår bara en fråga: Hur länge kan ett sår lämnas öppet innan hämnden börjar gro?

Uppläsare: Gunilla Leining

Tidigare i år läste jag den första boken i den här serien och nu tog jag tag i den andra eftersom den även passar väldigt bra som ljudbok. 

Precis som i serierna om Marianne Jidhoff och även Vargön så är det här en deckarserie med fokus på både mat och dryck vilket jag uppskattar. Och det är en kvinna som är huvudpersonen och hon är heller inte jätteung. Miljön är också något som är väldig trevlig eftersom den utspelar sig i Nice.

Samtidigt finns det bekymmer både i Alda Luppis hälsa och även hennes relation till hennes man. Och just relationsproblemet förstår jag mig inte riktigt på. Det känns som att jag missat något och som jag hunnit glömma från förra boken. Men ändå känns det som att jag var lite förvirrad redan då. Det jag lär mig här är att hon är en ordningsam person vilket hennes make inte är. Oavsett så är hennes humör inte det bästa. Klimakteriet gör inte saken bättre.

I den här boken skulle hon egentligen ha sin semester när brottet sker men hon blir inkallad och försöker läsa fallet snabbt. Men helt enkelt är det inte och det tar tid att få informationen som krävs. 

Jag tycker om att det här är en rätt klassisk pusseldeckare där det handlar om att prata med folk och sakta få ihop det. Även om allt inte riktigt är vad det ser ut som först. Däremellan är det en hel del om hennes relationer till familjen, föräldrarna, kollegor och lite vänner. De mesta av problemen är i alla fall rätt vanliga. Men hennes hemska sjukdom gör att jag ändå har svårt att njuta av boken utan går istället och oroar mig för hennes hälsa. 

Betyget blir en stark trea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar