söndag 30 oktober 2022

Kommande böcker i november 2022

Här kommer en aningen lugnare månad än de tidigare. Men jag fick ändå ihop tolv böcker. Dessutom är de från tolv olika förlag.

Först ut är den sjunde delen i serien om Amos Decker som jag gillar. 

I lagens skugga av David Baldacci

Bokfabriken

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2022-11-01

En federal domare och hennes livvakt hittas brutalt mördade i domarens hem i Florida. Det enda mördaren lämnat efter sig är ett märkligt visitkort skrivet på latin.

För FBI-agent Amos Decker är dubbelmordet ett mysterium. Domaren måste ha skaffat sig otaliga fiender under åren, men grannarna och den närmaste familjen - alla med vattentäta alibin - har varken sett eller hört något, och det finns inga tecken på inbrott. Det hjälper inte heller att Decker, som genomgår en personlig kris efter en väns självmord, blir påtvingad en ny kollega, FBI-agent Frederica "Freddie" White. 


Här kommer tredje delen i en serie som snabbt blev en riktigt favorit!

Skuggläge av Kristina Ohlsson

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 500

Utgivningsdatum: 2022-11-02

Sommaren står i blom, havet glittrar och August har dragit i gång en stor bakningstävling på Hovenäset. Men så rullar plötsligt dimman in, och samtidigt skakas idyllen av att en man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Dödsfallet väcker snabbt misstankar hos kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes kollegor inom polisen. Vem är mannen och vad har fört honom till Hovenäset?

Utredningen leder dem bakåt i tiden till den förfärliga sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem på Hovenäset.

Dömdes verkligen rätt gärningsman den gången? Och hur långt är de som vill att det förflutnas hemligheter ska få vara i fred beredda att gå?


Jag har läst två böcker av den här författaren men här är huvudpersonen helt ny för mig.

Ett dockspel av Anna Roos

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2022-11-02

En varm sommarnatt försvinner trettonåriga Stella Vinge, dotter till Kriminalvårdens generaldirektör, från boutiquehotellet Tornvillan i Söderköping.

Polisen Hannes Karlsson har själv bott på hotellet den aktuella natten och dras genast in i utredningen. Bland gästerna finns, utöver flickans föräldrar, också deras närmaste vänner, en känd poddare, en tidigare dömd rånare och en familj som nyligen förlorat ett barn.

En omfattande sökinsats inleds i det idylliska turiststråket, men dagarna går och Stella kommer inte till rätta. Ingen av hotellets besökare säger sig ha sett när hon försvann men ju fler kopplingar polisen finner mellan henne och gästerna, desto mer uppenbart blir det att någon av dem ligger bakom försvinnandet.


Jag har ännu inte läst något av den här författaren. Men en av hennes ligger här hemma och väntar på att bli läst.

Grannar i döden av Lucy Foley

Printz

Antal sidor: 411

Utgivningsdatum: 2022-11-02

Jess lämnar London i behov av en nystart. Hennes halvbror Ben lät knappast överlycklig när hon ringde och frågade om hon fick tillbringa några nätter på soffan i hans lägenhet. Men han sa inte nej. När Jess anländer till det vackra huset i Paris slås hon av hur stor och pampig hennes brors lägenhet är. Men själv är han spårlöst försvunnen.

Jess börjar söka i spåren efter sin halvbrors försvinnande, och lär samtidigt känna de andra hyresgästerna i huset. De är en eklektisk samling människor, och alla verkar de dölja något. Och Jess börjar känna sig iakttagen. Någon vill henne illa.


Här kommer andra delen i Jaipurtrilogin där jag läste första delen i somras.

Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 431

Utgivningsdatum: 2022-11-03

Det är våren 1969 och hennakonstnären Lakshmi är nu gift och sköter en örtträdgård i Shimla i norra Indien. Hennes skyddsling Malik, nu i tjugoårsåldern, har precis avslutat sin privata skolutbildning och mött sin första stora kärlek. Det dröjer inte länge förrän han får en praktikplats vid det kungliga palatset i Jaipur och återvänder för att hjälpa till med deras senaste projekt: en toppmodern biograf.

Malik märker snart att inte mycket har förändrats i hans barndoms rosa stad. Makt och pengar rör sig fortfarande sömlöst inom den rika överklassen.

När biografens balkong tragiskt kollapsar på premiärkvällen misstänker Malik att något större ligger bakom, och ger sig ut för att avslöja sanningen. Som ett före detta gatubarn känner han till vikten av att lita på sin instinkt; något som kommer att vara till hjälp när han upptäcker ett utbrett nät av lögner.


Här är egentligen en bok som jag är lite kluven till. Jag har läst två av David Lagercrantz böcker i serien men inte delen innan den här. Nu är frågan om jag ska ge serien en ny chans med Karin Smirnoff vid rodret? Och måste jag då läsa boken före den här?

Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

Bokförlaget Polaris

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2022-11-04

Bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar.

Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.


Här kommer en jul-feelgood av en för mig ny författare.

Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson

Printz

Antal sidor: 302

Utgivningsdatum: 2022-11-08

En grå novemberdag får Cecilia, en fyrtiotvåårig musikalartist vars stjärna är i dalande, ett anonymt mejl. Mejlet innehåller en länk till en annons på Hemnet - det visar sig att den gamla skolbyggnaden i Tidersrum utanför Kisa, där Cecilia växte upp, är till salu. På ren impuls lägger Cecilia ett bud.

Medan snön börjar falla återvänder Cecilia till den idylliska byn. Och kvar finns en hel del karaktärer som Cecilia minns. Helge är byns pensionerade kyrkvaktmästare, men han är också en man som bär på en hemlighet. Och så Elon - hennes gamla barndomsvän som nu blivit fårabonde och pappa. Hon inser snart att hon fortfarande har känslor kvar för honom, men inte kan hon väl komma på det så här trettio år senare?

För att återknyta banden till sin hemort bestämmer sig Cecilia för att bjuda in hela samhället till ett stort kalas på julafton. Men under förberedelserna stöter hon på många hinder och vad hände egentligen med den gamla lärarinnan som bodde i huset innan Cecilia? Och vem skickade henne det där mejlet med bostadsannonsen?


Den här känns som en intressant roman med kulturella problem.

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

Wahlström & Widstrand

Antal sidor: 394

Utgivningsdatum: 2022-11-08

Malak, Jenna och Kees är i mitten av tjugoårsåldern, bästa vänner och bor i London. Sedan barnsben har de tre kvinnorna försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. De tänker inte låta religionen begränsa dem - men ju äldre de blir, desto allvarligare tycks konsekvenserna när det kommer till sex och kärlek. Åsikterna kring huruvida man bör välja kärleken eller traditionen går isär. En kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka. Från att ha varit en enhet försöker de nu att staka ut sina egna vägar.


Här kommer ytterligare en bok som verkar vara kopplad till julen.

En enda önskan av Nicholas Sparks

Lovereads

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2022-11-08

Gripande och känslostarkt av författaren till "Dagboken" och "Med varje andetag". Om du fick en enda önskan inför jul, vad skulle det vara? Det är frågan den framgångsrika fotografen Maggie Dawes, som drabbats av en svår sjukdom, får av sin assistent när de sitter vid julgranen i Maggies galleri på Manhattan. Maggie tänker först att svaret är självklart - att få träffa Bryce igen, men inser snabbt att hon allra helst vill hitta sitt barn. Det barn hon som sextonåring adopterade bort. Och där, bland de berömda fotografierna, börjar hon berätta sin livshistoria. Om hur hon som sextonåring blev gravid och skickades i väg för att adoptera bort barnet. När hon träffade Bryce som lärde henne allt om fotografi. Om deras perfekta första kyss och när hon insåg att han var hennes livs kärlek.


Den här boken känns som en klassisk bok av den här författaren.

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 618

Utgivningsdatum: 2022-11-11

Stuart Kofer må vara bufflig och dricka för mycket, polisen skyddar sina egna. Att flickvännen Josie ofta ser blåslagen ut blundar man för. Men Josies tonårsbarn blundar inte. En kväll när deras mamma blivit allvarligt misshandlad orkar inte sonen Drew mer - han skjuter Stuart till döds. Advokat Jake Brigance blir tilldelad fallet. Hela stan tycks överens om vilket straff Drew ska få - kan Jake få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Jake Brigance har haft huvudrollen i "Juryn" och "I mullbärsträdets skugga". "Tid för barmhärtighet" är den tredje fristående boken där Jake försöker bringa rättvisa i en grym värld. 


Med tanke på vad som händer i Iran just nu så känns det som den här boken kan vara rätt lärorik och intressant.

Sorgehögtid av Simin Daneshvar

Ordfront Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2022-11-15

Här får vi följa en jordägande familj i Shiraz inför ockupationen av Iran under slutet av andra världskriget, och uppleva hur dessa turbulenta och historiska händelser påverkar en familjs vardag. Huvudkaraktären Zaris relativt enkla och lyckliga liv förvandlas mer och mer till en kamp för att skydda sin familj från alla upptänkliga hot tvingas hon att agera utanför ramarna för den strikta kvinnorollen.

Sorgehögtid av Simin Daneshvar är en av Irans mest lästa och viktigaste böcker. Den utkom för första gången 1969 och är den första romanen på persiska som skrivits av en kvinna.


Det här är en person vars namn är väldigt känt för mig samtidigt som jag inte vet mycket om henne.

En författares dagbok 2010-2020 av Suzanne Brøgger

Norstedts

Antal sidor: 421

Utgivningsdatum: 2022-11-17

Suzanne Brøgger har en närmast seismografisk förmåga att registrera sin omvärld och tidens gång, och hon är aldrig rädd för att sätta sig själv på spel. I denna dagbok, skriven under åren 2010-2020, avhandlar Brøgger vardagslivet på landet, beskriver resor och händelser, samtidigt som hon nyktert iakttar och kommenterar den samhälleliga och politiska utvecklingen.

Här finns brännande ämnen som metoo, Brexit, krisen i Svenska Akademien och pandemin, men även tidlösa reflektioner om litteraturen, konsten och existensen. Allt filtrerat genom författarens skarpa blick, som skiftar mellan att vara arg, indignerad och munter.

 

7 kommentarer:

 1. Det är märkligt att du hittar böcker som helt enkelt inte finns när jag kollar. Som Kristina Ohlssons bok, den hade ju varit självklar hos mig också, men den fanns inte. Flera av de andra såg jag inte heller till. Tur i alla fall att du hittar dem 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde ju ... jag kollade till och med specifikt efter julböcker, men det fanns inga så långt ögat kunde nå.

   Radera
  2. Jag kollar bara på Bokus och nya inbundna böcker sorterade på utgivningsdatum. Visserligen missar jag någon/några böcker som man inte ger ut som inbundet (fick en kommentar på Instagram om en bok som jag inte sett). Men jag hittar så många ändå så det räcker bra med de jag ser.

   Radera
  3. Ja, det är ju så jag gör också. Det känns som att jag kanske är för tidig och att det dyker upp en del annat senare. Vilket vore lite konstigt, för en utgivning är ju liksom inte något som bestäms sista veckan.

   Radera
  4. Ja, det är kanske så. Jag gjorde första urvalet runt den 20:de (innan jag rensade).

   Radera
 2. Ett dockspel är jag sugen på att läsa :)

  SvaraRadera