torsdag 27 januari 2011

Maos siste dansare

En helt underbar bok som med mycket stor sannolikhet kommer att finnas på min tio-i-topplista för 2011 (kanske till och med topp 3).

Handling: Maos siste dansare är en "true-story" och en drabbande berättelse om ett unikt levnadsöde i en omvälvande tid. Rakt på sak återges ett stycke historia som inte bara handlar om dans, utan som också skildrar kommunistdiktaturen Kina i ett skede av förändring. Frågan om vad och hur mycket som egentligen är värt att offra för att få ägna sig helhjärtat åt sin konst ställs på sin spets, och kontrasterna mellan det kommunistiska Kina och den moderna västvärlden tydliggörs.

Samtidigt som ordförande Mao går ur tiden blir Li färdig dansare, och Kina börjar försiktigt öppna sina dörrar mot omvärlden. Li kommer till USA som utbytesstudent och förvånas stort över att väst inte alls är så depraverat som han har fått lära sig. Han bestämmer sig för att hoppa av. Efter stor dramatik hamnar Li på Houstonbaletten och blir så småningom dess stora stjärna.


Jag vet inte varför men jag har alltid tyckt att Kina varit ett intressant land att läsa om (har bland annat läst Röd Åklagare och Mei Wenti! Inga problem med stor behållning). Det är inte så att jag vill flytta dit eller att det ens står högst upp på reselistan. Men det har någonting som fascinerar mig.

Att få följa Li Cunxins extremt fattiga barndom i Maos Kina är väldigt intressant och hur Kina har utvecklats genom året på gott och ont. Det enda som möjligtvis kan upplevas störande är glorifierandet av USA men å andra sidan verkar han bara ha fått känna på det lyxiga och fria USA.

Den här boken är en riktig framtidssaga men det ligger förutom en del tur mycket blod, svett och tårar bakom framgången. Den här boken finns även filmatiserad (Maos last dancer) och det är mycket troligt att den filmen snart finns i min ägo.

Betyg 5 av 5!

2 kommentarer:

  1. Men en topp 3 aspirant så tidigt på året hamnar den här på listan att kolla upp på biblioteket! :)

    SvaraRadera
  2. Bea: Jag hoppas du blir nöjd i så fall. Och jag har dessutom köpt filmen så den ska ses om en inte allt för avlägsen framtid.

    SvaraRadera