fredag 7 januari 2011

Sammanträffanden bok - film

De tre senaste böckerna jag läst är En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, Morgan Allings Kriget är slut samt Anne Cleeves Blå gryning. Parallellt så ser vi en del på tv. Jag och sambon har varit med i Lovefilm sen årskiftet 05/06 och sett minst en film i veckan sen dess därifrån. Dessutom tittar vi ju på lite annat som går direkt i tv:n (även om vi faktiskt spelar in det mesta och ser när vår son har lagt sig och vi är klara med dagens sysslor).

I alla fall medan jag läste en Halv gul sol så fick vi filmen White Material från Lovefilm. En halv gul sol handlar om Biafrakriget under 60-talet i Nigeria medan White Material handlar om en blodig inbördeskonflikt någonstans i Afrika. Visserligen var En halv gul sol så mycket mer medan White Material gav en kort visuell inblick i ett afrikanskt inbördeskrig.Därefter läste jag Morgan Allings Kriget är slut och medan jag läste den så fick vi hem filmen The Kid som är verklighetsbaserad. Båda handlar om killar som får en tuff uppväxt och får bo på barnhem och fosterhem för att tillslut hamna hos någon fosterförälder som faktiskt ser dem och inte ger upp.Slutligen har jag precis läst ut Blå gryning av Ann Cleeves och medan jag läste den har sambon och jag kollat på den isländska serien Hammaren som gick på tv under julen och som vi spelade in för att se under veckan som varit. Nu utspelar sig Ann Cleeves deckare visserligen på Shetlandsöarna och Hammaren är isländsk men de känns ändå nära. Ett långsamt kriminaldrama med en begränsad mängd människor inblandade och ett halvruggigt väder periodvis.4 kommentarer:

 1. Vilka lustiga sammanträffanden :-).

  SvaraRadera
 2. Spooky, eftersom du ju inte styr dina val hos Lovefilm mer än 1-2-3 prioriteringen och bra att det var liknande filmer, inte filmatisering av böckerna för det hade kunnat bli för tätt inpå! (om du funkar som jag och gärna filmatiseringar men inte för nära efter jag läst boken :))

  SvaraRadera
 3. På tal om sammanträffanden. Skrev just en Dagens fundering krin oplanerad temaläsning. Så såg jag att du hade kommenterat ett av mina inlägg och så hamnade jag här och så hade du skrivit om Sammanträffanden bok-film. Det är väldigt intressant tycker jag att det blir så med sammanträffanden. Det är som när man åker till ett annat land på semester och så träffar man inte bara en som man känner utan flera... i det landet. Vad är chansen att det händer? Skulle man räkna på det skulle det vara en väldigt liten chans. Men ändå händer det.

  Visst var boken Mr Alis äktenskapsbyrå bra! jag såg att han kommit ut med en till bok och jag hoppas också att de översätter den. Om de inte gör det så tror jag att jag ska pröva läsa den på engelska.

  SvaraRadera
 4. Boksnoken: Jag det kändes som det blev ett gäng sammanträffanden.

  Bea: Precis, filmerna kommer rätt slumpmässigt från Lovefilm och dessutom är det nästan alltid sambon som lagt in dem i listan. Och ja, om jag ska se en film vars bok jag läst så föredrar jag att det gått ett tag emellan.

  Boktokig: Ja, det uppstår sammanträffanden lite här och var. De får en alltid att fundera lite extra.

  SvaraRadera