måndag 17 januari 2011

80 grader från Varmvattnet av Karin Alfredsson

Nu har även jag läst en bok om Ellen Elg - den första i serien som är så omtalad bland många bokbloggare!

Handling: I ett dike i Zambia förblöder en 14-årig flicka. I USA dör en domare i Högsta Domstolen i sin säng. I en svensk lägenhet möts tre aktivister för att ta emot beskedet om en katastrof. I en amerikansk buss försöker en ung kvinna fly från sin historia. I gräset utanför en barnmorskas hus bygger någon en häxpyramid. Och i händelsernas centrum står Ellen Elg, svensk läkare med oklart uppdrag i Afrika.

Jag förstår varför så många pratar om den. Den är på många sätt bra även om jag hade väntat mig en deckare. Varför? Kanske på grund av omslaget. Men även om den inte kan klassas som en deckare så var det ändå en spänningsroman!

Däremot fick den mig att må väldigt dåligt och det berodde på olika skäl. Dels för att vissa har det så fruktansvärt i vissa delar av världen och dels för att jag gör så väldigt lite åt det. Jag kommer definitivt läsa mer om Ellen Elg men jag tar nog gärna en paus mellan böckerna.

Det finns vissa likheter med Katarina Wennstams böcker men Katarina Wennstam förmedlar om kvinnoproblem främst i Sverige i romanform. Medan Karin Alfredsson bygger på ett skickligt sätt in kvinnoproblem i andra delar av världen i en roman. Boken är inte lång men ändå rymmer den så mycket.

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen de här böckerna, men som du säger - men blir lite stressad över allt man bore göra men inte gör!Du har i alla fall många bra läsupplevelser framför dig!

    SvaraRadera
  2. Fullbokhylla: Det låter lovande att de andra är lika bra (men antagligen lika jobbiga också - på ett posivit sätt).

    SvaraRadera