lördag 22 januari 2011

Bra bok trots sin hemska framsida

Rätt åt dig av Jane Fallon är betydligt bättre än vad framsidan säger. Varför ett så hemskt omslag? Visserligen är det en chic-lit men den är ändå en av de bättre jag läst i den genren. Den här bilden får mig att tänka på Starlet eller Harlekin.

Handling: Stephanie jobbar som stylist, är lyckligt gift sedan nio år och bor med sin man och son i London. Katie jobbar som aromaterapeut i en liten by och har nyligen flyttat ihop med sin underbare pojkvän. Vad kvinnorna inte vet är att de är kära i samme man.

James veckopendlar mellanveterinärkliniken ute på landet och familjelivet i London. Sedan ett år tillbaka har han en lojal hustru som älskar honom, en älskarinna som får honom att känna sig ung och en mängd lögner som börjar bli svåra att hålla reda på. Han lever en minst sagt komplicerad tillvaro men lyckas hålla sitt dubbelliv flytande. Tills den dag Katie får ett samtal från någon som säger sig vara hennes pojkväns hustru.

Tillsammans bestämmer sig kvinnorna för att utarbeta den ultimata hämnden: de låtsas som ingenting och roar sig med att tvinga ur James lögner. Till en början njuter de av att se honom svettas och slingra sig, men efter ett tag känner Stephanie att hon vill sätta punkt och gå vidare. Katie däremot vill inte avsluta leken och det hela går snart över styr. James tillvaro faller i spillror och Stephanie inser att hennes hämndbegär gått ut över sonen. Hur långt är hon egentligen beredd att gå för att ge igen? Och hur långt är James beredd att gå för att få tillbaka sin familj?


Nu tyckte jag visserligen att första halvan av boken var den bättre. Jag är inte så hämndlysten av mig så jag har svårt att njuta av sånt. Däremot gillar jag hur relationerna beskrivs och att huvudpersonerna är närmare fyrtio år. Jag kunde lätt identifiera mig med Stephanie (eftersom jag lever med min sambo och vår son) och som vet att även om mannen uppfört sig som ett svin mot henne så är han fortfarande pappan till hennes barn.

Det är inte omöjligt att jag kommer att läsa mer av henne!

Betyg 3 av 5 (fast om jag bara jämför den med andra chic-lit så får den 4 av 5).

2 kommentarer:

  1. Ja, varför i hela friden en sån hemsk framsida?! Bara den gör ju att man blir avskräckt från att läsa boken! Men tydligen gömmer det sej en liten pärla bakom den gräsliga pärmen :-).

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Jag hade aldrig läst den om inte min syster rekommenderat den. Och hon hade inte läst den om inte någon på Akademibokhandeln rekommenderat den. Och, ja för en som inte är runt tjugo längre var den riktigt trevlig :-).

    SvaraRadera