söndag 12 juni 2011

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Efter att ha läst om den här på ett antal bloggar så blev jag så pass nyfiken att jag köpte den. Att sen sonen blev sjuk precis när jag börjat läsa den gjorde att jag kunde sträckläsa den (istället för att gå till jobbet).

Handling: Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.
 
Jag hade inte köpt den här utifrån texten ovan utan det som tilltalade mig var det som skrevs bloggarna jag läser. Att en stor del av behållningen var tjejerna som det handlar om. Hur man kan identifiera sig med en eller flera av dem och känna igen andra i dem. Hur komplex tonårsperioden kan vara. Hur olika familjer kan se ut när man skrapar på ytan. Det är den stora behållningen.
 
Att den sen innehåller mycket mer är bara positivt. Spänningsdelen har en bra balans och ger mersmak. Som tur vad är det här del 1 (av 3?) så man har mycket spännande framför sig. Men slutet på del ett känns så pass avslutat så man faktiskt kan ta en paus utan att det blir alltför jobbigt. Men hade del två funnits ute så hade jag redan köpt den. Trots att jag är vuxen och sällan läser ungdomsböcker (det här är min tredje sen jag startade bloggen).

2 kommentarer:

  1. Får nog lov att läsa den där boken. Alla pratar om den. Alla verkar gilla den.

    SvaraRadera
  2. Västmanländskan: Trots att jag hunnit få en del förväntningar så tyckte jag om den. Kanske inte så mycket för det "icke-normala" men för de tonåriga tjejernas skull med hög igenkänningsfaktor. Visserligen kanske jag inte kunde identifiera mig exakt med en av dem utan mer med delar av flera.

    SvaraRadera