lördag 17 december 2011

Corpus Delecti av Elias Palm

Jag har fått ytterligare en ny favoritförfattare!


Handling: Mord eller självmord? Dränkning eller drunkningsolycka? Kan man utesluta att en person blivit bragd om livet när kroppen är förruttnad eller illa bränd? Det är frågor som rättsläkaren Ella Andersson dagligen ställs inför.
När Ella var sex år gammal förlorade hon både sin far och sitt föräldrahem i en våldsam eldsvåda. Drygt trettio år senare lägger hon nu ett bud på ett antikt bordsur som är märkligt likt det som stod i det nedbrunna barndomshemmet.Därmed dras Ella in i en privat undersökning av sitt förflutna, parallellt med de ordinarie dödsfallsutredningarna. 

Motvilligt tvingas hon inse att det finns kopplingar mellan hennes barndom och ett lik som undersöks på den rättsmedicinska avdelningen. Kopplingar som någon tycks vara mycket angelägen om att hon inte ska se.

Jag har länge varit nyfiken på Elias Palms debutbok men valde att vänta till den kom ut på pocket. Jag blev inte alls besviken utan vill så fort som möjligt läsa bok nummer två som redan finns ute. Så om inte tomten kommer med den (den finns på min önskelista som jag gett min sambo) så lär jag skaffa den själv rätt snabbt. 

När boken börjar så är Ella 39 år och hon och hennes sambo har precis bestämt sig för att gå skilda vägar. Ella Andersson heter egentligen Eleonor Liedenburg-Rossing men bytte namn så fort hon blev vuxen till ett mer anonymt. Jag tyckte mycket om att följa Ella både privat och yrkesmässigt. Privat handlar det mycket om uppbrottet med sambon och att starta ett nytt liv och yrkesdelen beskrivs väldigt trovärdigt av Elias Palm. Det är kanske inte så konstigt eftersom han själv är just rättsläkare!

Boken väcker också vissa tankar om sanningen och rättsväsendet. Att det en rättsläkare upptäcker inte kanske inte alltid är trevliga saker om offret. Vad ska med i en rapport så en rättegång inte blir fel.

Jag hoppas bok två snart finns i min ägo!

2 kommentarer: