måndag 4 juni 2018

Eremiten av Thomas Rydahl

En deckare med en mycket annorlunda hjälte...

Handling: På en strand i turistmålet Fuerteventura står en helt ny bil. I bagageluckan ligger en pappkasse med en liten död pojke. Ingen saknar honom.

Det sista Fuerteventura behöver är ett brutalt brottsfall som jagar iväg ännu fler turister från öns vindpinade stränder. Den lokala polisen försöker mörka händelsen, men den gamla eremiten Erhard vill inte släppa fallet. Han har för många år sedan brutit med fru och barn i Danmark och livnär sig nu som taxichaufför och tillfällig pianostämmare för öns få rika människor.

Den döde pojken tvingar Erhard tillbaka till livet. Men vad kan en gammal man, en förlorare som vägrar att följa med i tiden och som inget vet om internet, mobiltelefoner och sociala medier göra för att lösa ett modernt mysterium med trådar som leder långt bortom Fuerteventura?


Eftersom den här boken är rätt tjock har den blivit liggandes sen jag fyllde år i september. Jag fick den i present men hade även funderat på att köpa dej själv eftersom den bland annat vunnit Glasnyckeln 2015. Den är på drygt 550 sidor och den har verkligen en annorlunda huvudperson. Boken har fått vara med både till Taxinge slott (där vi dels satt vid vattenbrynet och läste, fikade och även spanade på när de spelade in Hela Sverige bakar) och dessutom på en arbetstripp till Belgien. Sånt gör ofta böcker lite speciella.

Trots att boken i princip bara handlar om Erhard så får jag aldrig veta varför han en gång lämnade Danmark. Då och då får man lite information men jag gissar att det kommer fram i framtida böcker. Jag ser att åtminstone en till har kommit ut på svenska. Men det är ändå svårt att förstå att jag inte lär mig mer om hans ursprung med tanke på bokens längd. Och jag kan inte säga att jag tycker särskilt mycket om honom heller.

Den utspelar sig huvudsakligen på Fuerteventura som ligger nära Kanarieöarna. Erhard kör runt med sin taxi där och hankar sig fram dag för dag. Han har lite människor omkring sig som han umgås lite mer med men han är definitivt en ensling. På många sätt är den en rätt långsam bok som jag ofta gillar där det handlar mycket om miljö och stämning. Så den delen av boken gillar jag verkligen. En bit in tar boken en annan vändning och han överger sitt taxikörande.

Men det är en hårdkokt manlig stämning som jag inte tilltalas av. Historien känns komplex och jag vet inte varför det är så viktigt att få veta varför Erhard är så angelägen om att riskera allt i sitt liv för sanningen. Kanske finns det ingen förklaring. Det finns en liten vag koppling till Danmark i det hela men inte mer än så.

Eremiten är definitivt välskriven och jag kan tänka mig att män uppskattar boken mer än kvinnor med tanke på stilen. Totalt sett får boken betyget 3 av 5.

Stort tack Annika för boken!

2 kommentarer:

  1. Stod emot den här boken väldigt länge, eftersom jag hört ganska mycket negativt om den. Eller i alla fall mindre bra. Nu på bokrean så klarade jag det inte längre. Får se när den blir läst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir det spännande att höra din summering av den (om några år) :-)

      Radera