måndag 11 juni 2018

Midnattslinjen av Lee Child

Den tjugoandra boken om Jack Reacher!

Handling: I en panthandel i en liten stad i Mellanvästern ser Reacher en klassring från West Point, arméns officershögskola. Ringen är en kadettkvinnas och Reacher som själv har varit student på West Point vet vad hon har gått igenom för att få ringen. Varför skulle hon göra sig av med den? Steg för steg spårar Reacher ringen tillbaka till dess ägare, och sökandet för honom till Wyomings ödsliga vildmark. Det enda han vill är att hitta kvinnan. Om hon mår bra är hans uppdrag avklarat. Om inte så kan inget stoppa honom från att skipa rättvisa. Det bästa rådet: stå inte i hans väg.


Uppläsare: Magnus Roosman

Jag förundras över att det ständigt kommer nya böcker om Jack Reacher. Och jag lyssnar på de flesta av dem. För då och då är det skönt med en hjälte som kommer och styr upp saker. Bara för att.

Trots att de ur vissa perspektiv liknar varandra så skiljer de sig ändå åt. Vissa är helt klart bättre och vissa sämre. Den här hamnar någonstans mitt i. Jag gillar dem mest i första halvan när det mer handlar om utforskning. När slutstriden sen kommer (som är mer eller mindre lång) tappar jag ofta lite fokus. Precis som i den här boken men här var det först mot slutet som jag började tappa intresset.

I den här boken ramlar Jack Reacher av en slump över en ring från West Point och vet med sig att det måste ha hänt något speciellt som fått ringen att skiljas från sig ägare. Han inser efter ett tag att det inte bara är han som söker efter ringens ägare och han får en tillfällig kompanjon som medhjälpare.

Själva historien är rätt tragisk och jag undrar om Lee Child vill ge staten en känga för hur de behandlar sina soldater efter kriget. Eller om det bara blir en intressant historia. Jag är rätt säker på att det finns en hel del liknande fall i i alla länder med före detta soldater.

Boken var en rätt klassisk Jack Reacherbok. Betyg 3+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar