lördag 16 januari 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven H

Här kommer LillaO:s frågor om bokstaven H.

Veckans bokstav är H och den här veckan blir det faktiskt fyra frågor:

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?

När jag var betydligt yngre läste jag många böcker av Dick Francis. Han är en fd jockey som efter att ha blivit skadad blev författare och de flesta av hans böcker rör sig i hästvärlden. Jag skulle nog kalla böckerna deckare men huvudpersonen är ofta en helt vanlig man som hamnar mitt i någon kriminell verksamhet. Det är ytterst få böcker som bygger på samma huvudperson men kärnan i huvudpersonerna är ofta densamma. En man som kan vara osäker men ofta gör det rätta när det väl gäller.

Annars tycker jag mycket om Donna Leons Guido Brunetti för att nämna ett mer aktuellt exempel. Men det finns faktiskt väldigt många huvudpersoner jag tycker om. Men nu när jag levt och läst mycket mer så är jag mer cynisk och faller sällan totalt för en huvudperson. Och när jag gör det så blir jag sällan lika imponerad i bok två.

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?

Aragorn i Sagan om ringen är en riktig hjälte för mig. Några moderna hjältar är annars Dirk Pitt från Clive Cusslers böcker eller Jack Reacher från Lee Childs böcker.

Och den ultimata hjältinnan?

Här väljer jag Ayla från Jean M Auels böcker Grottbjörnens folk, Hästarnas dal, Mammutjägarna etc.

Vilken är den bästa historiska roman du läst?

Nu är jag inte så mycket för historiska romaner. Jag minns fortfarande hur min lärare fick mig att läsa Jan Fridegårds böcker om trälparet Holme och Ausi och deras kamp om att bli fria under vikingatiden genom att jämföra den med Grottbjörnens folk som var väldigt populär då. Och det var ju inte riktigt samma sak (men jag var ändå nöjd att jag läst dem - tror det var tre böcker. Men av de få jag läst under senare år så gillade jag Helena Henschens I skuggan av ett brott väldigt mycket.

1 kommentar:

  1. Ayla, det var länge sedan jag tänkte på henne. Hade ingen lärare som tvingade mig att läsa Fridegård och har därför aldrig gjort det. Henschen ligger dock på vänt, tyckte väldigt mycket om Hon älskade.

    SvaraRadera