söndag 31 januari 2010

Amagansett av Mark Mills

En mycket läsvärd kriminalroman av Mark Mills - hans debutroman. Den utspelar sig 1947 i en liten hamnstad i USA.

Handling: Platsen är AmagansettLong Island i USA 1947. I den lilla hamnstaden har man i generationer haft fiske som huvudsyssla. Man kan nästan påstå att tiden har stått still sedan nybyggarna körde iväg indianerna från denna plats. Men saker är på väg att förändras i den sömniga hålan. En morgon när fiskaren Conrad Labarde, för några år sedan hemkommen från andra världskriget, och hans vän Rollo Kemp, vittjar sina nät finner de en död kvinna i garnen. Vid efterforskningar framkommer att hon är en societetsdam från New York som tillsammans med sin familj brukar tillbringa loven i sitt sommarhus i Amagansett.

Till en början är man benägen att betrakta det som en drunkningsolycka, men den från New York anlända polisen är övertygad om att gåtans lösning finns bland Amagansetts invånare. Och samtidigt som polisens utredning pågår bedriver Conrad sina egna undersökningar.

Trots att den skiljer sig mycket från Rennie Airths Mörkrets flod (en annan deckare/kriminalroman jag tyckte mycket om) känner jag vissa likheter mellan dem. Dels är båda huvudpersonerna överlevare från kriget och har sett mycket hemskt (jag syftar på fiskaren Conrad i den här boken). Dels för att det är efterkrigstid i båda (den ena efter första världskriget och den här efter det andra världskriget).

Boken växlar huvudsakligen mellan polismannen Hollis och fiskaren Conrad. Sakta men säkert får man veta vad som hände. Det jag gillar är att den innehåller relationer, livsöden och även en hel del spänning. Jag kommer definitivt läsa hans nästa bok.

3 kommentarer:

 1. Jag gillade också den här! Fick den i en av Pocket & Prassel-omgångarna i fjol.

  SvaraRadera
 2. Boksnoken: Jag tror faktiskt att jag köpte den för att ge bort till FruE i pocket & prassel men hittade sen något annat till henne (hon hade redan fått en deckare i första paketet).

  SvaraRadera
 3. Jag har också läst så det var tur att jag aldrig fick den! :-) Har också läst en annan av honom, som jag bloggat om... Men det var inte detta jag ville prata om nu utan tala om att jag har gett dig en award här http://frue.bloggsida.se/kuriosa/tack-boksnoken
  Hej då!

  SvaraRadera