lördag 6 februari 2010

Sirila Gentlemän sökes...

Egentligen läser jag Hjärtdjur av Herta Müller men eftersom jag skulle åka pendeltåg och inte ville släpa på en inbunden bok hamnade den här i väskan. Boken vann jag hos En bok om dagen i december när hon hade ett gäng utlottningar av böcker.


Boken är skriven av Karin Brunk Holmqvist och hon har skrivit flera tidigare om pigga pensionären. Den här handlar i alla fall om Alma och Margit, 81 och 79 år gamla. De bor grannar i Tomelilla och har blivit bästa vänner, i synnerhet se Margits man och Almas bror dött. Plötsligt bestämmer sig kommunen för att riva deras hus då de vill anlägga en väg över deras tomter. I väntan på att få komma till nybyggda pensionärslägenheter på markplan får de flytta in på Solgläntans äldreboende där de livar upp stället.

De sätter in en annons i lokaltidningen: "Sirila gentlemän sökes. Vi är två ensamstående damer, 81 och 79 år, varav en är lite halt. Vi söker var sin manlig vän. Vi vill gärna att ni bor i Tomelilla eller dess närhet och har bil så ni kan köra oss till Kivik när fruktträden blommar. / Sista försöket /"

Samtidigt ramlar de över en otrohetsaffär och ställer till det för förståndarinnan på hemmet och en lokalpolitiker.

Det här är en lättläst och mycket mysig roman som ger en hopp inför pensionärslivet. Den visar också på hur ovärderligt det kan vara med vänskap.

2 kommentarer:

  1. Hon går som smör på jobbet! Själv har jag bara läst Potensgivarna, men blev inte så imponerad. Över lag har jag faktiskt lite svårt för just roliga böcker. Det är sällan jag faktiskt tycker det blir roligt, utan bara putslustigt och tramsigt. Men jag kanske borde ge henne en chans till. Om inte annat så för att göra alla hennes fans bland låntagarna till lags...

    SvaraRadera
  2. Fru E: Jag kan hålla med om att boken inte är så imponerande (litterärt) men den dög mycket bra som tidsfördriv på pendeltåget när man lätt blir distraherad i sitt läsande. Men det är ingen bok jag skulle ha valt att köpa.

    SvaraRadera