onsdag 29 augusti 2012

Mercurium av Ann Rosman

Underbar att lyssna på!

Handling: Den sanna historien om Metta Fock – enda kvinnliga fången på Carlstens Fästning. 

År 1806 anländer Metta Fock Ridderbielke till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Under hela den utdragna rättegången har hon nekat till anklagelserna, och nu är hon dömd att sitta ”på bekännelse”. Isolerad i fästningen på den karga skärgårdsön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under – vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form. 

2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen utomstående kan ha tagit sig in – eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 140 gästerna? Kriminalkommissarie Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja…


Ann Rosman blir bara bättre. Från början var det Karin Adler jag ville följa men här kändes hon mest som en bifigur. Istället var det historien om Metta Fock som gav den stora läsupplevelsen (eller vad man nu säger när man lyssnat). Trots att det var jobbigt att höra om hennes vedermödor så greps jag väldigt av historien. Att den dessutom är sann till stora delar gör det hela ännu större.

Karin Adlers roll är rätt liten i den här. Det begås som sagt två mord i nutid och vi får också följa hur hennes och Johans relation utvecklas. Jag önskar att Ann Rosman jobbat lite lite mer med hur Karin Adler framställs. Å andra sidan kanske nästa bok kommer att fokusera på henne och hennes personliga utveckling (som stampar lite här).

Jag har lyssnat på tre av Ann Rosmans böcker och läst en av dem och jag föredrar helt klart att lyssna på dem. Uppläsaren är Mirja Turestedt och jag tycker hon gör ett mycket bra jobb.

I slutet får vi höra Ann Rosman själv berätta om Metta Fock och vad hon forskat fram med en del hjälp. Om sånt som hon antagit och sånt hon av platsskäl inte kunnat ta med. En ytterligare bonus är att få höra Metta Focks barnbarns barnbarns barnbarn läsa hennes nådeansökan som bevarats. Dessutom får vi lyssna på Stefan Anderssons låt om Metta Fock som finns på hans album Skeppsråttan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar