torsdag 18 juli 2013

Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin

Vacker och sorglig...

Handling: En enastående och rörande roman om en familjs sökande efter en försvunnen mor. En mor som försvinner en dag på Seouls centralstation när föräldrarna är på väg till ett av barnens födelse­dagskalas. Vi får sedan följa familjen i deras sökande efter modern. Ett desperat sökande som får hela familjen att reflektera över sina relationer med modern. Makalöst berättat i fyra delar av dottern, äldsta sonen, maken och mamman. Ta hand om min mor är både en autentisk roman om livet i Sydkorea och en stark familjeskildring.

Ta hand om min mor är en vacker bok om en mor som slitit hårt för sina barn och man. Genom några av barnen, mannen och henne själv får vi sakta glimtar av hennes liv. 

Park So-nyo är en kvinna som gör allt för sin familj. De har de fattigt i en by i Sydkorea men på något sätt lyckas hon ändå ställa mat på bordet så hennes fem barn inte behöver gå allt för hungriga. Hon får dem att kämpa i skolan och lära sig så mycket mer än vad hon kan.

Som alla barn tar man lätt sina föräldrar som något självklart och likaså Park So-nyos barn. Först när hon försvinner som 69-åring på Seouls centralstation börjar de reflektera över vem hon verkligen var och hur mycket hon gjort för dem. 

Trots att boken inte är särskilt tjock så känns det som allt viktigt finns med. Miljöbeskrivningar, känslor, uppväxt, tankar... Den målar upp en liv för mig och det känns som att det här är en bok som kommer att finnas kvar i minnet och tankarna rätt länge. 

8 kommentarer:

 1. Den ska jag skriva in i vill-läsa-listan. En bok som stannat i mitt minne är En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gåtfull vänskap ligger redan och väntar bland alla mina olästa böcker. Men det låter lovande att den hänger kvar hos dig.

   Radera
 2. Den här står på min "att-läsa"-lista, efter att ha läst din recension blir jag ännu mer sugen på att läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte definitivt att den var läsvärd!

   Radera
 3. En favoritbok hos mig! Jag tyckte att jag lärde mig en hel del om Korea också under läsningen. Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev en favorit för mig också! Ditt inlägg om boken var en stor anledning till att den köptes dessutom.

   Radera
 4. Svar
  1. Jag tror att du skulle gilla den :-).

   Radera