måndag 8 juli 2013

Styckerskan från Lilla Burma av Håkan Nesser

En bra avslutande bok.

Handling: Detta är den femte och sista boken om polismannen Gunnar Barbarotti i staden Kymlinge. Det är samtidigt den första och enda boken om Ellen Bjarnebo, känd som Styckerskan från Lilla Burma.
Den av privata skäl arbetsoförmögne kriminalinspektören Gunnar Barbarott sätts på ett av Kymligepolisens "cold cases", som emellertid tinar upp i Barbarottis vård. Om inte Ellen Bjarnebo var skyldig till det hon anklagats och suttit 11 år i fängelse för, vem var det då som mördade och styckade sitt offer 1989? Ett allt hetare fall med förvecklingar leder Barabarotti på en resa genom Sverige, från jordbrukshemmanet Lilla Burma utanför Kymlige till ett fjärran beläget fjällpensionat, och utgör en snygg sorti för Gunnar Barbarotti och möjligen även för vår Herre. Det sistnämnda dock en tros- eller tolkningsfråga.

Uppläsare: Håkan Nesser

Håkan Nesser läser som vanligt in sin bok på ett utmärkt sätt. Jag har verkligen njutit av att lyssna på den här serien i fem delar. Styckerskan från Lilla Burma avslutar dessutom serien på ett bra sätt där även en karaktär från en tidigare bok dyker upp och berättar vad som hände sen.

Jag kommer sakna att få ta del av Barbarottis tankar inklusive de med vår Herre. Det är också något speciellt att återigen få träffa karaktärer man redan lärt känna som Barbarotti och Eva Backman men samtidigt djupt gå in i några nya.

Fallet eller fallen om man ska räkna in Eva Backmans fall här var intressanta och i styckerskans fall lite jobbigt att lyssna på. Men det blev aldrig för jobbigt utan jag hade ett flyt under hela lyssningen.

Jag misstänker att jag ganska snart kommer att lyssna på Himmel över London och jag hoppas att lyssnandet av den blir lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar