onsdag 6 juli 2016

Mat och kärlek i Minnesota av J. Ryan Stradal

En mysig bok med lite ovanligt upplägg.

Handling: När Lars Thorvalds fru Cynthia förälskar sig i vinets magi liksom en snygg sommelier lämnas Lars att ensam uppfostra deras lilla dotter, Eva. Lars är fast besluten att föra vidare sin kärlek till matlagning till dottern, och under sina barndomsår kommer Eva att experimentera med allt från heta chilifrukter till ädla tomater. Hennes matintresse och välutvecklade smaklökar tar henne med tiden till de finaste restaurangköken där de mest framstående krögarna tar henne under sina vingar. Det dröjer inte länge förrän Eva är en av kökshimlens starkast lysande stjärnor.


Jag tycker oftast om att laga mat (dock inte att steka halvfabrikat som det kan bli lite av på vardagarna när tiden är knapp). Och i och med att jag har ett matintresse läser jag många av de böcker som har matkopplingar. Den här var inget undantag!

Mat och Kärlek i Minnesota har ett väldigt annorlunda berättargrepp. Huvudpersonen är Eva men i alla kapitel utom ett(?) så får vi följa olika personer i Evas närhet. I några fall har Eva en väldigt central roll i personernas liv men i vissa fall finns hon bara med i periferin. Det gör att det nästan känns som en novellsamling där Eva är den röda tråden under en del av boken.

Helhetskänslan blir dock att det är en bok om Eva. Den har många mysiga partier och jag är hela tiden nyfiken på hur det ska gå. I går kväll låg jag och läste till närmare tolv trots att jag fortfarande jobbar.

Känslan jag fick när jag läst ut boken var nöjdhet men jag kände tyvärr fortfarande att jag ville lära känna Eva bättre och haft lite mer matlagning. Men känslan är väldigt svag och jag tyckte om boken väldigt mycket. Dessutom var det lite spännande med det här sättet att berätta.

Jag såg att boken varit nominerad till Goodreads Choice Award för Fiction vilket visar att den har lite kvaliteter. Eller åtminstone omtyckt av många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar