söndag 8 november 2009

Viveca Lärns Midsommarvals och Hummerfesten

Av min hemliga bokvän i Pocket och Prassel fick jag den här boken (som jag också hade önskat mig). När jag började läsa så insåg jag att det här var en riktig såpa.

Midsommarvals: Under en solig och saltstänkt försommarvecka hinner tillvaron för såväl badgäster som ortsbor i det lilla västkustsamhället Saltön förändras på de mest oförutsedda sätt. Här möter vi bland många andra den unga änkan Sara som bytt miljö för att glömma men som inte får vara ifred för uppvaktande kavaljerer direktör Månsson som färgar håret var femte vecka hans blonda flickhustru Kristina som bockar av varje avklarad dag av äktenskapet och tjocka Emily som en dag lämnar hem och man, gömmer bilen i ett hallonsnår och inleder en passionerad kärlekshistoria med den cykelsemestrande adjunkten Ragnar.

Midsommarvals är en myllrande, mustig sommarsaga, full av färgstarka karaktärer och fartfyllda förvecklingar.

Hummerfesten: Badgästerna har flytt och friden verkar återställd i den lilla västkustidyllen Saltön. Fast skrapar man på ytan är det inte mycket som är sig likt. Blomgrens fru Emily har återvänt efter sitt äktenskapliga snedsteg men beter sig inte alls som vanligt. Johanna har redan tänkt ut hur hon ska möblera Blomgrens villa bara han gjort sig av med sin tjocka fru. Själv har hon övergivits både av sin son och av sin hyresgäst, den unga änkan Sara, som flyttat in hos sin pensionerade passion MacFie. Synd bara att hon inte kan reglerna, tycker MacFie. När baddräktsdesignern Philip bjuder ut henne tackar hon genast ja utan att ens be om lov.

Och hur ska det gå med den traditionsenliga hummerfesten när konservfabrikens nya vd Lizette har hyrt ut hamnmagasinet? Det är oro i luften på Saltön när de första hummertinorna går i sjön.

Hummerfesten tar vid där den hyllade Midsommarvals slutade, men kan lika gärna läsas fristående.

Det här tillhör inte det mest avancerade jag läst direkt. Ett gäng original lever på Saltön och många konflikter uppstår. Den går bra att läsa men man är väl medveten om att det är en påhittad historia och jag hade inte klarat av att se den som tv-serie (jag var tvungen att kolla vilka som spelade de olika karaktärerna). Det var ett trevligt tidsfördriv men inte mycket mer än så. Troligtvis kommer jag inte köpa någon mer bok i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar