måndag 3 februari 2014

Akademimorden av Martin Olczak

Första boken från Storytel blev mycket lyckad!

Handling: Natten den 14 maj skjuts Svenska Akademiens ständige sekreterare till döds i Berzelii park i Stockholm. Mordvapnet visar sig vara en svart krutsrevolver från 1860-talet. Dagen därpå mördas ytterligare fyra akademiledamöter.

Dåden blir en världsnyhet och polisen inleder en mördarjakt som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. De övriga av De Aderton sätts under rigorös bevakning. Men till ingen nytta. En efter en dödas ledamöterna, på det ena mer välplanerade och häpnadsväckande sättet än det andra.

Claudia Rodriguez på riksmordkommissionen är den som först har hand om fallet, men snart blir hon bortkopplad. Mot uttryckliga order fortsätter hon ändå att utreda morden. Hon misstänker att ett litterärt mysterium lurar bakom de makabra dåden och tar hjälp av en gammal pojkvän, antikvariatsägaren Leo Dorfman.

Innan de vet ordet av är de jagade av både polisledningen och mördaren. De inser att gåtans svar döljer djupt nere i Svenska Akademiens hemliga arkiv i Gamla stan. Då de bryter sig in i det underjordiska källavalvet avslöjar de den förbluffande sanningen om akademimorden. Men för att rädda återstående akademiledamöter och sig själva är tiden knapp. Historien har tagit ett mordlystet och oåterkalleligt kliv rakt in i vår tid!


Förra året kom jag upp i rätt många talböcker vilket blir rätt dyrt när jag inte orkar låna på biblioteket och göra om dem till mp3-filer och sen föra över dem i mp3-spelaren. Jag är även sjukt laglig när det gäller ljudböcker och film och köper eller hyr dem. Det som gjort att jag dragit mig för Storytel var dels att det inte gick att köra offline i början (vad jag vet) och att jag inte ville använda en stor telefon. Men jag har gett upp och det har hittills varit mycket bekvämt och fungerat bra. Det känns oerhört lyxigt att bara kunna vraka och välja bland utbudet när det är dag för nästa. Det gör ju inte så mycket om den inte fungerar för mig eftersom jag får lyssna på obegränsat många.

Nu till själva boken. Martin Olczaks namn kändes svagt bekant och han har tidigare skrivit barnböcker - om Megakillen bland annat. Här gör han en mycket bra deckardebut för vuxna med Claudia Rodriquez som sin huvudperson. Att handlingen dessutom är bokrelaterad gör ju att jag som bokälskare njuter lite extra.

Berättelsen flyter på mycket bra och jag tar alla chanser jag har till att lyssna. Att få följa Claudia och Leo i deras jakt i Stockholm, hur de letar efter svar i arkiv och genom de ledtrådar som dyker upp. Claudia och jag är väldigt olika som personer. Jag är nog mer lik den lugne Leo än den temperamentsfulla Claudia. Oavsett så blir de ett mycket bra par här.

Boken rymmer också en del fakta - och en del som jag inte vet vad som är sant eller ej men oavsett så förmedlas det på ett bra sätt i boken. I vissa böcker känns det som författaren kopierat en text från ett uppslagsverk rakt av men så är det alltså inte alls här.

Man får även följa mördaren ibland men jag slipper höra hans tankar och jag har ingen aning om ifall texten är kursiv eller ej. Jag hoppas den inte var det.

Jag hoppas verkligen att Martin Olczak fortsätter att skriva deckare för vuxna.

2 kommentarer:

  1. Spännande, visste inte att Olczak skrivit för vuxna, men Megakillen har vi ju slukat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag visste inte heller det. Men det var en trevlig överraskning!

      Radera