söndag 24 maj 2020

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

En bok som innehåller det mesta!

Handling: Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken - så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen.


Den vi främst får följa genom hela boken är Leni. Hon är tretton år 1974 i bokens början och bor med sin mamma och pappa i Seattle. Hennes pappa var med i Vietnamkriget och mår inte bra efter det. Han kan inte behålla sina jobb och när han får chansen att få ett hus i Alaska tar han med sin familj dit.

Det är omöjligt att inte falla för Leni. Hon är så sympatisk och kämpar på med de förutsättningar som hon har. Hon älskar även att läsa och vilken bokälskare faller inte för en sådan huvudperson? Och även om flytten till Alaska på många sätt är skrämmande så hittar hon en riktigt kompis. Hon är dessutom omgiven av vackra vidder och hon är redan innan intresserad av att fotografera. Och den fantastiska naturen får inte intresset att minska.

Förutom att man njuter av de vackra miljöerna som också är förrädiskt farliga så är det även en bok om att bo i en dysfunktionell familj och där Leni och hennes mamma gör vad de kan för att pappan ska må bra. Det gör riktigt ont i mitt hjärta att läsa om det och det är oerhört bra beskrivet. Men jag kan inte säga att jag helt förstår mamman. Men förstår samtidigt att det inte är lätt att bryta sig loss.

Jag tyckte verkligen om att läsa den här boken även om jag ibland kan tycka att det är jobbigt när jag tror att något hemskt ska hända. Då tar det emot att ta upp boken men jag kunde ändå inte låta bli.

Jag blir också oerhört fascinerad av Alaska och stämningen mellan folket där. Här finns lite olika typer av personer men det är också tydligt att man gör vad man kan för varandra, för nästa gång är det kanske man själv som behöver hjälp.

Jag har läst några böcker av Kristin Hannah tidigare. Jag tyckte verkligen om Den frusna trädgården medan några andra inte var lika bra. Men nu blir den här boken den nya favoriten av henne.

Betyg 4+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst en bok av Kristin Hannah tidigare och den passade inte mig alls, men jag har inte kunnat låta bli att bli nyfiken på denna. Den har ju synts överallt och alla verkar vara överens. Så när sambon hittade den i byteshyllan på sitt jobb fick han snabbt order om att ta hem den 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett bra kap i byteshyllan! Och ja, jag tror att du skulle gilla den här. Sen är det ju som alltid när man läst ett gäng hyllningar att boken oftast inte lever upp riktigt till den nivån.

      Radera