måndag 3 juni 2013

Mannen som gick upp i rök av Sjöwall & Wahlöö

Den andra boken om Martin Beck!

Handling: Martin Becks skärgårdssemester med familjen avbryts tvärt då han tvingas återgå i tjänst. En känd svensk journalist har försvunnit spårlöst i Ungern och Beck åker till Budapest för att på ett diskret sätt söka efter honom - och riskerar därmed sitt eget liv.

Uppläsare: Torsten Wahlund

Bonusmaterial: Maj Sjöwall presenterar romanen.

Det är intressant att läsa/lyssna på en deckare som kom ut för ca 47 år sen (gavs ut 1966). Det har hänt ganska mycket under dessa år.

Själva deckarhistorien är inte särskilt intressant förrän mot slutet. Maj Sjöwall berättar i början att de hade varit i Ungern innan de skrev boken och det märks tydligt att de vill beskriva hur det såg ut där då när Ungern inte var ett land man normalt besökte så det blir lite av en resebeskrivning. Samtidigt gör det också boken intressant ur ett historiskt perspektiv.

Något annat jag reflekterar över är vilken skillnad det är på familjelivet. Polisarbetet gör före allt. Martin Becks fru är en inte så nöjd hemmafru och han överlåter oftast allt som har med familjelivet på henne och han ger intryck av att vara en mycket frånvarande pappa.

Letandet efter den försvunna mannen känns segt men när Ungern är tillräckligt väl beskrivet kommer handlingen igång igen och det händer en hel del.

Böckerna är korta och lättlyssnade (och säkert lättlästa) och planen är att ta en bok lite då och då.

Eftersom Torsten Wahlund hör till mina favorituppläsare är jag helt nöjd gällande uppläsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar