söndag 4 oktober 2015

Ett förbud mot mord av Louise Penny

Ytterligare en mysig deckare av Louise Penny.

Handling: »Det som hände här i går kväll är inte tillåtet«, sa Madame Dubois.
Det var en sådan egendomlig sak att säga.
»Har du en regel som förbjuder mord?« frågade kriminalinspektör Beauvoir.

Det är mitt i sommaren och den förmögna familjen Finney har samlats på värdshuset Manoir Bellechasse för att ta farväl av sin bortgångne far. Men i takt med att temperaturen stiger börjar också gamla hemligheter och bittra rivaliteter att komma upp till ytan. När värmevågen kokar över till en mäktig storm, lämnar denna efter sig ett lik.
Kommissarie Gamache, som är en av gästerna på Bellechasse, finner sig plötsligt i ett hus fullt av misstänkta.


Uppläsare: Dan Kandell

Även om mord är något fruktansvärt så är ändå Louise Pennys serie om kommissarie Gamach väldigt mysig. Här får vi möta honom och hans fru för fjärde gången men den här gången är det inte byn Three Pines som är i fokus utan istället värdshuset Manoir Bellechasse som ligger en bit bort. Men trots det dyker lite välkända ansikten upp.

Den röda tråden handlar mycket om fäder och söner och hur mycket en far kan påverka sin son även om han är död sen länge och där de kanske inte ens velat ha en sådan påverkan. Det blir tillbakablickar på både Gamaches egen barndom och en annan välkänd karaktär från böckerna som förklarar ett och annat. Som alltid är det svårt att släppa boken och jag vill ingen hellre att det ska komma en ny i serien. Till min glädje såg jag att det verkar finnas ett antal oöversatta som redan är skrivna. Men så länge de översätts väntar jag i lugn och ro på nästa.

Uppläsningen blev rätt kontrastrik när jag jämför med Stefan Sauk. Medan jag beklagade mig att Stefan Sauk blev lite för mycket för mig tyckte jag tyvärr att Dan Kandell kändes för neutral och nästan oengagerad. Men antingen tog han sig mot slutet eller så var jag så ivrig över handlingen att jag inte tänkte på uppläsningen länge.

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst den första i serien än så länge, men jag har redan andra delen. Den hoppas jag få läst ganska snart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att ha så mycket kvar! Och om du gillade första boken lär du gilla resten.

      Radera