söndag 29 april 2018

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht

Så bra och så viktig!

Handling: Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare och åtnjuter ovanligt stor frihet och självbestämmanderätt för att vara kvinna. Tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster ger hon inte ett ljud ifrån sig utan låter sig tillfångatas av japanska soldater som för henne till en militärbordell.

Sydkorea, 2011. Emi har ägnat mer än sextio år åt att försöka glömma den uppoffring som hennes syster gjort för henne. Nu måste hon konfrontera det förflutna.

De parallella historierna leder mot en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?

Det här är en fruktansvärd historia som dessvärre bygger på en sann verklighet. Däremot är just Hana och Emi fiktiva, men genom dem får jag höra en historia som jag inte hade kunskap om. Men den förvånar mig tyvärr inte med tanke på hur kvinnor ofta blir behandlade i krig. Och japanerna var verkligen inte kända för att vara snälla krigare.

Hana och Emi är två systrar som båda var för sig är starka kvinnor som kämpar på så gott de bara kan. De utsätts för tunga saker på helt olika sätt. Jag tycker om dem båda och lider med dem i deras öden. Emi klarade sig visserligen undan den gången men det betydde inte ett lätt liv för det. Men då och då finns det även bra stunder för dem. Så boken är verkligen inte bara mörk.

Boken växlar mellan 2011 och 1943 och i den mer moderna delen så sker en hel del tillbakablickar. Förutom att lära mig mer om Koreas historia genom Hana och Emi så uppskattar jag också att läsa om relationen mellan Emi och hennes barn och vad som händer där.

Chansen är stor att den kommer med på min tio-i-topplista över året. Jag läste de första sidorna fredag kväll och sträckläste sen resten under lördagen.

Betyg 5 av 5.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Den kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 2. Jag tackade nej till den här boken eftersom jag trodde att den skulle vara för mörk, men du skriver om den på ett sätt så att jag nog kommer att läsa den i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände såklart mycket hemskt i den (med tanke på huvudämnet) men det fanns även positiva saker i den. Sånt som fick mig att vilja läsa vidare. Så jag tror definitivt att du kommer att tycka om den. Jag ska strax börja skriva om en betydligt tyngre bok nu i gengäld.

   Radera