tisdag 1 maj 2018

Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson

Första delen om Pensionat Pomona.

Handling: En familj rymmer så många hemligheter. Sally har aldrig fått svar på varför hennes mamma övergav henne när hon bara var tre år, och smärtan över sveket lever kvar över fyrtio år senare. Kanske blir den ännu större eftersom hon själv bara har sporadisk kontakt med sin vuxna dotter Josefin.

En dag får hon ärva ett stort släkthus i barndomens sommarparadis Kivik. Det är där dottern Josefin bor, mitt ute på landsbygden, och Sally bestämmer sig för att lämna allt och flytta till Österlen för att försöka försonas med dottern.

Allt ställs på ända när det visar sig att Sallys mamma också bor i trakten och står sitt barnbarn nära. Något Josefin valt att inte berätta. Djupt skakad möter Sally sin mor, konstnärinnan Vanja - ett excentriskt original som varken vill vidröra sitt förflutna eller ha kontakt med sin dotter.

Sally bestämmer sig för att bli den mamma hon själv aldrig fick. Dessutom tänker hon öppna ett pensionat i sitt ärvda hus: Pensionat Pomona.


Det här är en sådan där engagerande mysroman som också innehåller sorg och faktiskt väldigt många olika känslor.

Vi får följa de tre kvinnorna Sally, hennes mor Vanja och dottern Josefin. Men jag upplever det ändå som att Sally är lite mer huvudperson än de övriga. Josefin har letat upp sin mormor utan sin mammas vetskap när hon kände sig sviken av sin mor. Och med tiden blir det allt svårare att berätta att de umgås trots att Sally inte träffat sin mor sen hon var ett litet barn. Men så dör Sallys farbror i Österlen och Sally åker ner ovetandes om hur omtumlande det kommer att bli.

Jag tycker om alla tre kvinnorna men de gör det verkligen inte lätt för sig. Jag blir irriterad på vissa saker som de gör samtidigt som jag förstår dem. Deras handlingar bygger på deras erfarenheter och smällar de fått i livet. Eller genom ren omognad.

Jag är jätteglad att jag lyssnade på boken nu men det är jobbigt eftersom den nyligen kommit ut och att jag då måste vänta rätt länge på fortsättningen. För den ser jag verkligen fram emot!

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar