tisdag 24 juli 2018

Kommande böcker i augusti 2018

Nu är det dags igen för massa nya spännande böcker. Det var mest juli som det pausade lite vilket var skönt. Den här gången blev det betydligt fler deckare än vad jag tror att jag brukar ha.

Den här boken verkar som den kan ha en intressant dynamik mellan huvudpersonerna. Den har också betyget 4 på Goodreads vilket känns som att den har potential.

Crimson Lake av Candice Fox
Louise Bäckelin Förlag

Sex minuter det var allt som behövdes för att ödelägga polisen Ted Conkaffeys liv. Åtalad, men inte dömd, för våldtäkt och misshandel av en 13-årig flicka lämnar han stadslivet och försöker leva undanskymt i närheten av krokodilträsken vid Crimson Lake. Människorna i byn inser dock snart vem han är, och de är beredda att gå långt för att jaga bort honom. Amanda Pharrell vet hur det är att vara samhällets fiende. Efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för mord på en gymnasiekompis har hon nu startat en privat detektivbyrå i området. När hon tar sig an fallet med den försvunne författaren Jake Scully inser hon att hon behöver hjälp av den ende i stan som förmodligen är mer hatad än hon själv Ted Conkaffey.







*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Åsa Hellbergs böcker är ofta bra även om den första boken om Sonja är svårslagen. Vi får se hur det blir med den här.

Ett oväntat besök av Åsa Hellberg
Bokförlaget Forum

Nikki trivs med livet hemma på hästgården Gyllentofta och skulle inte byta ut det mot någonting. Där har hon sitt stora hus, skogen, sjöarna, åkrarna och de älskade hästarna. I grannbyn bor hennes bästa vän, prästen Annie, som med jämna mellanrum lämnar sin församling och kommer till gården tillsammans med hunden Winston. Mer än så behöver inte Nikki för att vara tillfreds.

Hon lekte av sig när hon var ung och gjorde allt som unga kvinnor ska göra då. Nu vill hon bara förvalta familjens egendom. Hon uppskattar det hårda arbetet i stallet och de långsamma galopperna längs med bäcken. Att middagen oftast äts i ensamhet är inget problem. Hon är ändå så trött när hon ätit klart att det enda som återstår är att stupa i säng.

Men så dör hennes gamla pappa, han som lämnat gården för solen på Mallorca, och allt vänds upp och ner. Det som skulle bli ett okomplicerat arvskifte mellan en far och hans enda barn blir istället en bitter tvist mellan Nikki och familjemedlemmar hon inte ens visste fanns. Plötsligt är det vanligtvis så ensliga Gyllentofta fyllt av människor som vill ha en del av kakan. Hästgården, huset på Mallorca och sommarstället på västkusten.

Mitt i allt detta blir hon våldsamt förälskad. Det är en omöjlig och komplicerad relation och till sist måste hon välja. Kärleken eller gården. Hon kan inte få både och.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Jag blir lycklig när jag ser att Peter May kommer med en ny bok - igen. 

Harris Tweed av Peter May
Modernista

Niamh & Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris, där de ska göra marknadsföra sina tyger, upptäcker Niamh först att Ruairidh har en affär, och blir sedan vittne till hur han och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Förtvivlad återvänder Niamh till Yttre Hebriderna och till den avlägsna klipptopp som varit deras gemensamma hem. Hon ser tillbaka på sitt liv med Ruairidh och försöker desperat komma på vem som skulle kunna ha velat se honom död. Den franska polisen, som till en början misstänkt terrorism, har nu skickat kriminalaren Sylvie Braque efter sin huvudmisstänkta: Niamh själv. De båda kvinnorna dras under utredningen allt närmare varandra och mot en dödlig, hänsynslös fiende.





*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Även om jag inte är lika road av den här serien som A-gruppen så vill jag självklart veta hur det går.

Mittvatten av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag

Den tredje boken och Berger och Blom.

Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare - som nu har kidnappat en flicka - kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?











*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Den här blir nog läst tids nog...

Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell
Norstedts

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka. 



*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Jag älskar Anna Lihammers serie om Carl Hell och Maria Gustavsson. Nu hoppas jag på den här boken! Uppdatering: Tydligen är det här den andra boken som författarparet skriver men jag kan inte se att de hör ihop.

Solitairen av Anna Lihammer och Ted Hesselbom
Historiska Media

En fasansfull upptäckt görs i Riksarkivets samlingar när en människoskalle faller ur en hattstock. Doktoranden Sanja pressas att hålla tyst om saken men nyfikenheten driver henne att sätta allt på spel för att ta reda på berättelsen bakom det otäcka fyndet. Tillsammans med sin bror Ando följer Sanja ledtrådarna bakåt i tiden. Allt leder till året 1939. En historia om kärlek, makt, svartsjuka och drömmen om ett bättre liv rullas upp. Fyra unga kvinnors sökande efter lyckan blir en krokig va g mot ondska, svek och en lek med döden.










*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Egentligen känns den inte helt hundra jag (eftersom jag kan ha svårt för när det blir en krypande spänning i boken). Men jag blir så nyfiken när jag läser om vad den handlar om.

Jag ljuger ibland av Alice Feeney
Printz Publishing

Det finns tre saker du bör veta om mig: Jag ligger i koma. Min man älskar mig inte längre. Jag ljuger ibland.

Amber Reynolds ligger i koma. Hon har inget minne av hur hon hamnade på sjukhus, men hon vet att det inte var någon olycka. Livrädd, och fångad i sin egen kropp, försöker hon pussla ihop minnena av vad som hände veckan innan.

Amber har insett att hon har en make som inte längre älskar henne, en syster som döljer en mörk hemlighet och ett ex som inte kan släppa taget. Någon av dem ljuger, men kan Amber lista ut vem? Och kan hon tvinga sig själv att vakna upp innan det är försent?






*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Jag har ännu inte läst något av Katarina Bivald. Men det är kanske dags här?

En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald
Bokförlaget Forum

Trettiotreåriga Henny Broek står chockad vid vägkanten och ser ner på sin egen orörliga kropp. För en halvtimme sen var hon himlastormande lycklig. Nu är hon ...död?

På begravningen träffas hennes älskade ungdomsvänner som en gång arbetade tillsammans på det nedgångna motellet i Pine Creek. Men det enda som verkar förena dem idag är att de verkar fast beslutna att fortsätta vara ensamma och miserabla. Henny inser att hon nu har en livsviktig uppgift - hon ska göra sina vänner lyckliga, och hon är fast besluten om att inte låta det faktum att hon är död hindra henne.

Gradvis får hon vännerna att vakna upp ur sorgen, och motellet får nytt liv när det fylls av nya gäster med skiftande bakgrund. Men alla invånare i Pine Creek är inte lika förtjusta som Henny, och spänningarna mellan motellet och staden växer. Hur mycket är vännerna beredda att riskera för sin sköra gemenskap? Kan man någonsin förändra det som varit? Och kommer Hennys kärlek och kvardröjande närvaro göra dem lyckliga igen, eller får hennes minne dem bara att klamra sig hårdare fast vid sorgen? Det här med lycka visar sig vara betydligt mer komplicerat än Henny tänkt sig ...

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Jag gillar Arnaldur Indridasons långsamma deckare och även om jag inte var helt imponerad av den första boken vill jag ändå fortsätta med serien. 

Farlig flyktväg av Arnaldur Indridason
Norstedts

Det är våren 1943 och andra världskriget når sin kulmen. I nordligaste Finland vid Barents hav i Petsamoregionen väntar en isländsk ung kvinna på att hennes fästman ska dyka upp från Köpenhamn. Slaget om Nordkalotten har ännu inte inletts men läget norr om polcirkeln blir alltmer spänt mellan tyskar och ryssar.

Det unga parets plan är att fartyget Esjan ska föra dem långt bort från kriget hem till Island. Men fästmannen kommer inte så kvinnan tvingas resa iväg på egen hand. När hon stiger i land på Island begriper hon att även Reykjavik har drabbats av kriget. Amerikanska soldater syns överallt.

Ett lik spolas upp på stranden vid Nautholsvik och en ung man har blivit misshandlad av amerikanska soldater på en bar. En annan kvinna som gärna umgås med amerikanerna har försvunnit spårlöst. Flovent och Thorson får ett nytt uppdrag när ska de utreda om det finns några samband mellan de olika dödsfallen trots att det på ytan ser ut som helt olika händelser.

De båda polisernas skarpsinne testas till det yttersta.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Jag har inte läst Blå villan men vill göra det. Och jag misstänker att det leder till att jag vill läsa den här också.

Den åttonde tärnan av Eva Frantz
Schildts & Söderströms

En morgonpigg vinterbadare får sig en otrevlig överraskning när han tar sina första simtag i vaken. På folkhögskolan en bit bort hörs märkliga steg i natten. Och vad är det som blixtrar i elevhemsbyggnaden som stått tom i flera år?

Äldre kriminalkonstapel Anna Glad försöker anpassa sig till sitt nya liv som singel medan staden rustar för traditionellt luciafirande. Ett dödsfall som vid första anblicken ser ut som en olyckshändelse verkar ha ett märkligt samband med en tragedi som inträffade trettio år tidigare. Anna och hennes kolleger inser småningom att allt verkar kretsa kring den blyga flickan som går sist i luciatåget. Den åttonde tärnan. Men vem är hon? 

I Eva Frantz nya deckare Den åttonde tärnan får vi möta unga flickor, sådana som är unga nu och sådana som var unga en gång. Deras problem är ändå desamma. Hur är man en kul partytjej utan att bli för full eller patetisk och hur ska man ta sig fram i världen utan att göra någon besviken? 

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

En blå död heter första boken (som jag ännu inte läst) och här kommer nu den andra i serien Karelen noir som också verkar intressant. 

Blod döljer inget av Mikko Porvali
Lind & Co

Viborg 1931: Lapporörelsens svarta bilar driver upp dammet längs grusvägarna på Karelska näset och spritsmugglare skjuter sig genom vägspärrarna. Folk försvinner efter lappomännens påhälsningar och kommunisterna hyser ingen medkänsla för de poliser som kommer i deras väg. Poliskommissarierna Salomon Eckert och Jussi Kähönen bekämpar brott i den unga republiken där extremrörelser hotar från såväl vänster som höger. När förbudslagen upphävs slutar spritkriget, men kriminalpolisens nya motståndare är det underjordiska kommunistpartiet och Lapporörelsen som har stöd bland politikerna, och polisens arbete försvåras av att politiker och domare sätter den allmänna opinionen framför lag och rätt. Så bryter vinterkriget ut, staden omringas av Röda armén och ett helt nytt läge uppstår.






*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Jag älskade Den röda adressboken så den här känns rätt given. Samtidigt blir jag rädd för att jag har väldigt höga förhoppningar nu.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg
Bokförlaget Forum

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en gripande roman om att övervinna skam och skuld. Om att hitta sig själv och sanningen, och på så sätt lära sig att älska.

Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats.

En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända.

Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel, för att rädda den familj hon har idag. Hon ger sig ut på en resa till en annan kontinent, men också till en annan tid och ett annat liv. 

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Ja, vad ska jag säga. Den verkar helt klart intressant.

Saknad, förmodad död av Susie Steiner
Lind & Co

Manon Bradshaw är 39 år gammal, och även om hon är en respekterad medlem av poliskåren och älskar sitt jobb önskar hon sig ett helt annat privatliv. Manon är singel, längtar efter barn, och stämpeln desperat medelålders kvinna närmar sig. En sen kväll, efter ännu en katastrofal nätdejt, sätter hon som vanligt på polisradion för att låta dess bakgrundsljud vagga henne till sömns och hör ett meddelande som får henne att omedelbart bege sig till en förbryllande brottsplats. Edith Hind student vid Cambridge och den vackra dottern till den kungliga familjens läkare har varit försvunnen i nära tjugofyra timmar. I hennes hem finns få ledtrådar: några blodstänk i köket, hennes telefon och nycklar som lämnats kvar, och den öppna ytterdörren utan tecken på åverkan. Manon förstår att fallet kommer att bli stort och att varje sekund är avgörande för om Edith kommer att hittas levande eller inte. Allteftersom sökandet utvidgas och trycket från media ökar, kommer fler av Ediths hemligheter fram: hennes krångliga kärleksliv, och hennes underliga beteende före försvinnandet.
Utan tydliga ledtrådar tvingas Manon använda sin skicklighet och intuition för att lösa fallet, och det hon upptäcker får chockerande konsekvenser, både för Ediths familj och för Manon själv.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Den här kom med eftersom jag gillat Håkan Östlundhs Gotlandsdeckare. 

Profetens vinter av Håkan Östlundh
Bokförlaget Polaris

Döden för dem samman. Elias mister sin far, Ylva mister sin älskare. Allt de vill är att förstå vad som hände, men snart kämpar de för sina liv. Deras motståndare har obegränsade resurser. De har bara varandra.

Håkan Östlundh är tillbaka med en spänningstrilogi som utspelar sig i ett kallt, vintrigt Stockholm. De är en nervkittlande berättelse, med en träffsäker utblick mot omvärlden.










*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Den här har fått bra betyg på Goodreads och jag blir definitivt nyfiken på den. 

Darktown av Thomas Mullen
Historiska Media

Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren.

Thomas Mullens kritikerrosade kriminalroman Darktown är en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger det rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.



4 kommentarer:

  1. Mycket nytt! Känner lite samma när det gäller Indridasons nya serie, hoppas att den blir bättre. Ny bok av Peter May är kanon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så mycket nytt! Men det är bra att ha böcker att se fram emot när kylan sen kommer (som vi har alldeles för lite av just nu bara).

      Radera
  2. Du hade många som inte jag hade. En del vet jag att jag valde bort/inte orkade ta med, men några har jag faktiskt missat :o Och en ny Peter May är humörhöjande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som det brukar bli :-). Jag brukar tänka på Peter Mays video om hur han fick kämpa för att bli utgiven och hur han nu har blivit en av mina favoritförfattare (visserligen bland rätt många andra, men i alla fall).

      Radera