torsdag 30 maj 2019

Kommande böcker i juni 2019

Den här månaden hittade jag ett gäng böcker av författare jag verkligen gillar och i några fall böcker i serier jag längtat efter. Sen är det som alltid lite böcker eller författare som jag är nyfiken på rent generellt.

Först ut är en bok jag längtat efter sen jag lyssnade på första delen i serien.

En enklare liv av Anna Fredriksson
Bokförlaget Forum

Andra delen i Anna Fredrikssons älskade serie Pensionat Pomona är här! Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker. Till slut måste hon och pojkvännen fatta ett livsavgörande beslut. Ensam i Köpenhamn saknar Vanja sitt barnbarn Josefin. Hon beger sig tillbaka till Kivik för att bli förlåten av Sally. Men finns chansen till försoning kvar? Ett enklare liv" är den efterlängtade fortsättningen på relationsdramat om tre generationer kvinnor på Österlen.







I april lyssnade jag på boken Familjereceptet och här kommer en ny feelgood av författaren.

Drömhuset av Veronica Henry
Printz Publishing

Hunters Moon är det ultimata drömhuset. Det ligger bredvid en porlande flod i Peasebrook Valley i Cotswolds, och har tillhört familjen Willoughby i över femtio år. Nu är det dags för mäklaren Belinda Baxter att hitta nya ägare.

Men försäljningen av Hunters Moon öppnar dörrarna till en livstid av hemligheter. Och även Belinda blir tvungen att möta sitt förflutna.

Veronica Henry är en av Englands mest omtyckta feelgoodförfattare. 2019 ger Printz Publishing ut hela tre fristående romaner av henne, en för varje årstid. Den första heter Familjereceptet, den andra Drömhuset och den tredje Hjärtats bokhandel.







Den här boken verkar definitivt spännande. Kanske lite för spännande för mig men jag kan tänka mig flera i min omgivning som blir nyfikna.

Exet av Alafair Burke
Printz Publishing

Olivia är en av New Yorks bästa försvarsadvokater. När hon får reda på att hennes ex, bestellerförfattaren Jack, misstänks för mord på tre främlingar, är hon övertygad om att han är oskyldig. Frågan är vem som vill sätta dit honom och varför.

Olivia bestämmer sig för att försvara Jack. För många år sedan krossade hon nämligen hans hjärta, och hon hoppas att detta kan gottgöra hennes svek. Så länge som Jack är oskyldig, förstås. För det är han väl -










Här kommer en ny dansk deckarserie som verkar väldigt spännande!

Krokodilväktaren av Katrine Engberg
Bokförlaget Forum

"Krokodilväktaren" är den första delen i den danska succéförfattaren Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie. En oavlåtligt spännande kriminalroman om svek, hämnd och övergivna barn.En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet. Kvinnan har ett fått ett mönster ristat i ansiktet, och de vill snabbt hitta den skyldige innan vetskapen och paniken sprider sig. Men utredningen går trögt. Ända tills det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet?








Jag har ju uppenbarligen börjat läsa en hel del av David Baldacci nu så varför inte komma igång med en tredje serie? Här kommer del fem i en serie jag inte läst något från.

Frälsaren i Burlington av David Baldacci
Bokfabriken

FBI-agenten Amos Decker minns allt. Det betyder inte att han vet allt, inte ens allt om sitt eget förflutna.

När Amos Decker besöker hemstaden Burlington i Ohio tillsammans med FBI-kollegan Alex Jamison konfronteras han av en till synes okänd man. Namnet däremot känner Decker genast igen: Meryl Hawkins.

Hawkins var den förste som Decker satte dit för mord. Åren i fängelse har fått Hawkins att åldras till oigenkännlighet. Trots att han nu är döende hävdar han fortfarande att han blev oskyldigt dömd för mord. Kan Decker ha gjort ett misstag för alla dessa år sedan? När han börjar gräva i det gamla fallet hittar Decker en koppling till ett nytt brott ett brott som han kanske fortfarande kan stoppa.






Jag har ännu inte läst Lars Myttings bok Simma med de drunknande som jag också gärna vill läsa. Här kommer han nu med en ny roman.

Systerklockorna av Lars Mytting
Wahlström & Widstrand

Så länge folk kan minnas har Systerklockorna ringt över bygden med en klang så kraftfull att klockaren blev döv efter bara tre mässor. Klockorna göts till minne av tvillingflickorna Halfrid och Gunhild vars bildvävnader sägs sia om framtiden. 1879 flyttar en ny präst in i prästgården där nittonåriga Astrid tjänar. Från Tyskland kommer samtidigt en främmande man med storslagna planer. Den gamla stavkyrkan med sina klockor går ovissa tider till mötes och byn i det storslagna Gudbrandsdalen förändras i grunden. Systerklockorna är den norske författaren Lars Myttings spännande återkomst efter de framgångsrika Simma med de drunknade och fackboken Ved.









Det här är en bok som verkar både hjärtskärande och skrämmande. .

Ett stulet liv av Anna Ekberg
Norstedts

Uganda år 2000. Rebekka och hennes mamma är på väg till sjukhuset, föraren är stressad eftersom Rebekka håller på att föda. Hon är endast sjutton år gammal, uppvuxen i Danmark och befinner sig i landet enbart på grund av faderns arbete på ambassaden. Plötsligt gör bilen framför dem en kraftig inbromsning och de kraschar rakt in i den. När Rebekka återfår medvetandet har hon förlorat allt, både sitt barn och sin mamma.

Sjutton år senare arbetar Rebekka som mäklare i Jylland. Hon har precis fått livet på rätt köl, när nästa svårighet drabbar henne. Cancer. En aggressiv, livshotande. Den enda chans hon har att överleva är en benmärgstransplantation från en passande donator. Som ensambarn med en död mor är fadern hennes enda chans.

När faderns celler inte matchar raseras allt. Inte nog med det, hennes far tvingas också erkänna sitt livs största svek. Rebekkas barn dog inte den där hemska dagen, utan adopterades bort och kan fortfarande vara vid liv. Men var finns hon och kommer Rebekka hitta henne innan hennes tid är ute?

Ett stulet liv är en thriller om en mor och en dotter, om orättvisor och svek som leder raka vägen in i mörkrets hjärta.



Kate Morton skriver ofta böcker där det finns en historisk berättelse med. Jag har bara läst en av henne under mina bloggår och kan definitivt tänka mig att läsa den här.

Klockmakarens dotter av Kate Morton
Bokförlaget Forum

Ny storslagen roman om kärlek, hemligheter och gåtor i det förflutna av hyllade och älskade Kate Morton. Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?







Det här är en måste-bok. Så är det bara! Den elfte i serien.

En cirkel av sten av Elly Griffiths
Bokförlaget Forum

I den brittiska succéseriens elfte bok om rättsarkeologen Ruth Galloway hemsöks hon och kommissarie Harry Nelson av ett spöke från det förflutna. Samtidigt är deras gemensamma framtid osäkrare än någonsin, med tanke på att Nelsons fru ska föda barn när som helst.Nelson har fått en rad hotfulla brev. De är anonyma men påminner om brev han fick för länge sedan. Då ledde de till ett fall som har förföljt honom sedan dess, fallet som sammanförde honom och Ruth och gällde en flicka han inte kunde rädda.Ruth arbetar med en utgrävning i Norfolks saltängar och plötsligt hittas benrester i en cirkel av sten. De visar sig tillhöra en försvunnen tolvåring. Allt mer påminner om det gamla fallet, men mannen som skrev breven till Nelson är död. Eller?







Här kommer tredje delen i sen serie som jag inte läst alls. Men som nog kan passa mig.


Pojken i snön av Samuel Björk
Wahlström & Widstrand

Det är vintern 1999. En äldre man kör med bil över fjället när han plötsligt är tvungen att tvärbromsa. Framför honom står en blåfrusen pojke med ett par rådjurshorn på huvudet. I samma trakter, fjorton år senare, hittas en ung flicka i balettkjol brutalt mördad. Kriminalkommissarie Holger Munch och hans kollega Mia Krüger dras in i det märkliga fallet. På brottsplatsen finns en övergiven kamera och Holger och Mia tror först på en snabb lösning. Men då är de ännu lyckligt ovetande om vad de snart kommer att möta. Efter succéerna med "Det hänger en ängel i skogen" och "Ugglan dödar bara om natten" är Samuel Bjørk tillbaka med en intrigspäckad thriller där vi får följa Oslopolisen i en gastkramande jakt på en beräknande mördare.








Det här är den tredje delen i Cornwallserien men jag har inte läst någon av böckerna. Än...

Främlingen från Cornwall av Liz Fenwick 
Norstedts

När hennes nittiotvååriga farmor Jaunty drabbas av sjukdom och blir för klen för att leva ensam flyttar Gabriella Blythe in hos henne i den avlägset belägna stugan vid havsviken Frenchman's Creek i Cornwall för att hjälpa till. Jaunty vägrar att lämna stugan där hon bott i decennier. En gång var Jaunty en berömd konstnär men lever sedan länge tillbakadraget, fortfarande upptagen av händelser i sitt förflutna som inbegriper ett skeppsbrott under andra världskriget.

Gabriellas och Jauntys stillsamma liv vid havet får ett avbrott när en främling dyker upp under en storm ute på havet. Finn, som främlingen heter, har sökt sig till Frenchman's Creek eftersom han ärvt en vackert målad akvarell med motiv av en ensligt belägen stuga och målningen har något med hans egen familj att göra. När Finn försöker undersöka historien bakom målningen samtidigt som han lär känna Gabriella och Jaunty uppdagas en märklig familjehemlighet om ett långtgående svek.



Förra året så lyssnade jag på en annan bok av Caroline Säfstrand och jag kan mycket väl tänka mig att även ta mig an denna.

Villa Havsbris av Caroline Säfstrand
Norstedts

Sophie återvänder motvilligt till sitt barndomshem, det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som hon fått ärva efter moderns död. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt och planen är att återvända till karriären och livet i Berlin så fort hon bara kan.

Att sälja ett nedgånget kurhotell är inte det lättaste, och hon får rådet att renovera det. Hon sätter in en annons om arbetskraft och inom kort flyttar tre väldigt olika men arbetsvilliga personer in, alla i behov av en paus i tillvaron. Det visar sig efter ett tag att deras bagage inte är så lätt som de påstått, men i takt med att huset förändras, så förändras också människorna i det.

I grannhuset, bor Ella. En gammal dam som i alla år skött den stora trädgården som omger villan. Ella är döv, vilket tillät Sophies mor Mona att lätta sitt hjärta i hennes sällskap. Men Ella kan läsa på läppar, och utan att Mona förstått det, avslöjade hon den hemlighet som skulle ha följt henne i graven. Nu står Ella inför ett dilemma. Ska hon berätta vad hon vet för Sophie?



Här kommer den tjugonde boken i serien. En serie som jag inte kan låta bli att läsa eftersom huvudpersonen är så sympatisk och miljön annorlunda.

Ett högt pris av Donna Leon
Bokförlaget Forum

Donna Leons tjugonde Brunetti-deckare är här! Jakten på gärningsmannen leder som alltid in i det mytomspunna Venedigs mörkaste vrår. En ung kvinna återvänder från semestern och hittar sin granne, en äldre dam, död på golvet. Troligen har hon drabbats av hjärtinfarkt. Kommissarie Brunetti bestämmer sig för att undersöka saken närmare. Snart upptäcker han att den äldre kvinnan har varit engagerad i en kvinnojour. Och att hennes lägenhet har fungerat som fristad för misshandlade och utnyttjade kvinnor. Övertygad om att detta är den viktigaste ledtråden i utredningen om dödsfallet börjar han söka svar. Och stöter på en historia som sträcker sig årtionden bakåt i tiden. En historia fylld av kärlek, lögner och bedrägeri.









Jag tyckte egentligen att det räckte med feelgood i inlägget men tog med den här eftersom jag oftast är svag för böcker där matlagning eller bakning ingår. Det här är den första delen i en serie om det caféet.

Kärlek på menyn av Debbie Johnson
Printz Publishing

På toppen av en klippa i Dorset ligger Café Havsbris. Ett café där människor får vara sig själva, dit främlingar kan söka sig för sällskap och där maten alltid tröstar magen. Hit kommer änkan Laura en sommar, tillsammans med sina två barn. Dels behöver hon ett jobb, och caféet kan erbjuda henne det, men framför allt behöver hon en nystart och en flykt från sorgen som riskerar att kväva henne.

Det lilla samhället sveper snabbt in Laura i sin magi, och kanske finns det hopp för framtiden. Kanske kan Laura till och med lära sig älska igen.

Debbie Johnson är en brittisk författare som med lika delar humor och värme charmar läsare med sina historier. Kärlek på menyn är den första delen i en lång serie om Café Havsbris, och de unika karaktärer som vistas där.




Jag hittade även två ungdomsböcker som verkar väldigt intressanta. Först ut kommer en av Åsa Hellberg som jag läst flera böcker av.

Sextrejken av Åsa Hellberg
Bonnier Carlsen

Majken har fått nog.Nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen, nog av anonyma dickpics. Nog av att de schysta killarna håller käften när tjejerna trakasseras. När hon tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser en sexstrejk blir det upptakten till något som ingen kunnat förutse.Hade de strejkat om de hade vetat vilka krafter som skulle utlösas av att säga nej till sex? Hade de strejkat om de vetat priset de skulle få betala?











Den andra ungdomsboken jag såg var en som handlar om vägval.

Hej då, vi ses väl? Av Linda Åkerström
Rabén & Sjögren

Nora scannar snabbt av Bergvik östras hemtjänstgrupp och rummet de befinner sig i. Allt är välkänt trots att hon inte har jobbat just här. Alltid samma slags människor, samma slags lukt, samma typ av lokal.
Klumpen i halsen växer, får det att bränna bakom ögonlocken.
Åtta långa jävla veckor.

Bergvik. Finns det något värre ställe? Nora tror inte det. Hon är född och uppvuxen här, och hennes största skräck är att bli kvar, fast. Att aldrig komma någon annanstans, få se något annat.

Trots den rädslan ska hon nu sommarjobba åtta veckor i hemtjänsten. Vad skulle hon annars göra, hon måste ju tjäna pengar? Och hon har ju faktiskt gått vårdprogrammet, fast hon egentligen ville gå estet. Men det tyckte inte mamma. Man kan väl inte jobba med att rita, heller! I alla fall inte i Bergvik.

Det enda bra med Bergvik är Leo, som har varit Noras bästa vän sen dagis. Men han verkar också ha grejer på gång, hemliga grejer. Kanske är han på väg bort, bort från Bergvik och bort från henne?

I Hej då, vi ses väl skildras konflikten mellan vad du vill göra och det du ska göra, vad omgivningen förväntar sig av dig och vad ditt eget hjärta säger. Tristessen och tryggheten i det lilla samhället ställs mot drömmar om utbildning och jobb någon helt annanstans, där ingen vet vem du är. Vilken väg ska man välja?

2 kommentarer:

  1. Du har hittat många fler feelgood än vad jag hittade. Jag misstänker att jag letar alldeles för tidigt och att många böcker dyker upp senare. Jag börjar känna ett sug efter feelgood igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev det faktiskt lite mer än vanligt av. Det är ju egentligen lite svårt med feelgood eftersom det lätt blir fel.

      Radera