tisdag 16 juli 2019

Sexstrejken av Åsa Hellberg

En ungdomsbok om en intressant experiment!

Handling: Majken har fått nog.
Nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen, nog av anonyma dickpics. Nog av att de schysta killarna håller käften när tjejerna trakasseras. När hon tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser en sexstrejk blir det upptakten till något som ingen kunnat förutse.Hade de strejkat om de hade vetat vilka krafter som skulle utlösas av att säga nej till sex? Hade de strejkat om de vetat priset de skulle få betala?



Jag har läst flera böcker av Åsa Hellberg men det har då varit vuxenböcker. I den här boken flyttas vi till skolvärlden istället, där det ropas hora och skickas dickpics när något inte passar.

Vi får möta tre tonåriga tjejer som huvudpersoner. Tre väldigt olika men som ändå hittar varandra. Just olikheterna gör att det är lätt att känna igen sig själv i någon av dem. Eller åtminstone delvis.

Det känns som boken är ett socialt experiment. För vad skulle faktiskt hända om man gjorde så här? Jag måste erkänna att jag har lite svårt att relatera till gymnasievärlden här. Jag gick själv på ett tekniskt gymnasium med få tjejer och de mer pluggiga killarna. Dessutom ropades inte ordet hora på den tiden heller vad jag märkte. Visst kan det ha hänt någon enstaka gång men då mer troligt på högstadiet.

Men boken är lättläst, tankeväckande och spännande. Och jag gillar tjejernas gemenskap som de hittar hos varandra trots olikheterna. Jag gillar också att boken visar att bakom vissa bråkstakar finns också problem som får helt fel uttryck. Och hur instabil just den åldern är. Men för det ska ju inte tjejerna få massa skit i form av glåpord och obehagliga bilder.

Det händer en hel del i boken så den är både lättläst och spännande. Kanske lite väl mycket i min smak, men här är jag inte rätt målgrupp. Utan den kan nog locka till läsning hos den yngre och även få läsaren att hänga kvar.

I min värld kanske den här boken inte ger så många svar på hur man kommer till rätta med problemet kring hur tonåringar bemöter varandra. Men den väcker tankar och kan leda till bra samtal. Det finns även inblickar av vuxenvärldens problematik som spiller över på barnen. Även om boken inte handlar om de vuxna så känns det ändå som mycket kommer därifrån på olika sätt och sen måste ut. Och mycket handlar också om grupptryck som alltid varit ett problem.

Betyget blir 3,5 av 5.

2 kommentarer:

  1. Den här fick jag som en överraskning och jag tror att jag kommer att få samma "problem" som du med den. Jag kan överhuvudtaget inte relatera till dagens skolklimat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har verkligen hänt mycket under dessa år!

      Radera