söndag 20 september 2009

I den innersta kretsen av Viveca Sten

Jag har lyssnat på I den innersta kretsen av Viveca Sten uppläst av Katarina Ewerlöf. Det här är Viveca Stens andra deckare (den första läste jag i somras som heter I de lugnaste vatten.

Handling: Startskottet till Gotland Runt avfyras utanför Sandhamn en solig julidag. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav.

Offret visar sig vara Oscar Juliander, framgångsrik seglare och vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet. På ytan en känd och etablerad advokat, men skenet bedrar.

Thomas Andreasson och hans poliskolleger börjar kartlägga Julianders liv, och de förs in i överklassens salonger bland hemligheter och lögner. Med sina juridiska kunskaper ser Nora Linde de dolda sambanden. Samtidigt försöker hon att hålla ihop ett alltmer ansträngt äktenskap. Så mördas ytterligare en av segelsällskapets ledamöter.

Jag gillar Viveca Stens böcker. Jag kan inte säga annat. Man får sakta följa polisarbetet och jag gillar när man inte vet vem mördaren är. Samtidigt får man följa polisen Thomas liv men ännu mer hans bästa kompis Noras familjeliv och det är bland annat det jag tilltalas av. Hennes äktenskap är inte det bästa för stunden och här får man verkligen se att allt inte är svart eller vitt i ett förhållande. Hur pass dåligt ska ett förhållande vara innan man gör något? Vad är bäst för barnen? Mår de bäst av att föräldrarna bor ihop eller delar på sig när förhållandet inte är nattsvart dåligt utan periodvis bra? Hur mycket ska man offra sig själv för sin familj? Ja, det är inga lätta frågor och jag är nyfiken på hur Noras familjeliv ska fortsätta.

Eftersom Sandhamn spelar en central roll i deckaren får man självklart gotta sig i hur de rika lever och beskrivningen av dem är inte särskilt positiv även om det självklart finns undantag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar