söndag 6 december 2009

Tuta och käka öppnar inom kort av Billie Letts

Jag har fått låna Tuta och käka öppnar inom kort för jag tyckte den verkade mysig.

Handling: Den rullstolsbunde Caney Paxton och Molly O driver ett landsvägskafé i Oklahoma. gästerna blir allt färre, tills en dag då Vena Takes Horse stormar in och erbjuder sig att arbeta både som servitris och inkastare. När sen vietnamesen Bui Khanh dyker upp börjar det hända saker.

Man kan kalla den här för en myspysbok men personerna i den har inte haft det så mysigt i sitt liv. Caney Paxton är en rullstolsbunden Vietnamveteran som inte går utanför dörren. Molly O har en dotter som drömmer om att bli sångerska och råkar halvilla ut då och då. Vena Takes Horses har ett tufft liv bakom sig och försöker förstå varför hennes syster inte lever längre och Bui Khanh har sin fru kvar i Vietnam och gör sitt bästa att jobba ihop pengar så hon kan komma efter honom.

Kring dem finns det ett gäng original som skapar en samhörighetskänsla. Många goda människor som gör sitt bästa utifrån den sits de har ute i landsbygden och tar hand om varandra när det krisar. Samtidigt finns det riktiga rötägg kring dem och man får se hur vissa personer tar fram det bästa i många men det värsta i en.

Ja, vad ska jag säga - en mysig bok med ett allvar i sig.

2 kommentarer:

  1. Tyckte att en var riktigt söt vill jag minnas! Har inte läst något mer av författaren dock.

    SvaraRadera
  2. Lilla O: En av Billie Letts böcker har blivit filmatiserade såg jag när jag surfade på boken. Där mitt hjärta finns heter den och Natalie Portman och Ashley Judd spelar i huvudrollerna bland annat. Jag vet att jag sneglade på boken när den kom men det blev aldrig av att jag läste den och först nu förstår jag att det är samma författare.

    SvaraRadera