lördag 26 december 2009

Sömntuta av Mark Billingham

Sömntuta av Mark Billingham är hans första deckare och som följs av ett gäng till.

Handling: Det är inte vanligt att unga kvinnor dör av stroke, men när tre olika fall inträffar på kort tid väcks misstankar om att allt inte står rätt till. När man sedan upptäcker spår av benzodizepiner i den enas blodprov blir dödsorsaken ändrad från "naturlig död" till mord.

Polisen famlar i blindo ända tills mördaren tycks begå ett misstag. Alison Willets överlever - hon kan se, höra och känna - men är oförmögen att röra sig eller kommunicera med omvärlden.

Kommissarie Tom Thorne står inför ett fall som inte liknar något annat och snart inser han att det inte var Alison som var misstaget utan de tre andra kvinnorna. Vad gärningsmannen är ute efter är inte att ta livet av sina offer utan att försätta dem i ett tillstånd där de varken är levande eller döda!

Jag kan tyvärr inte säga att jag är jätteimponerad men å andra sidan är det här hans första bok och jag vet flera som tycker om hans böcker. Så jag kommer nog att läsa nästa bok också och se om jag fastnar mer för den. Idén är i alla fall originell med att sätta offer i ett medvetet med förlamat tillstånd. Tom Thorne är huvudpersonen och den man mest följer men man får även följa mördarens röst och överlevaren Alison som är i en hopplös sits. Tom Thorne får tidigt en huvudmisstänkt som ingen annan tror är skyldig och jag måste erkänna att jag blir lite trött på Toms envishet och osmidighet.

Det här blir en klassisk trea. En helt ok deckare men ingen jag kommer att minnas långt efteråt.

6 kommentarer:

 1. För mig var den här boken en stark femma. Jag tycker att det är så fascinerande hur människor kan uppfatta böcker på så olika sätt. Du skriver i din recension att det inte är någon bok du "kommer att minnas långt efteråt." För mig är det precis tvärtom: trots att det är flera år sedan jag läste den så kan jag fortfarande tänka på den ibland.

  Men det är ju det som är så härligt med litteratur: det finns någonting för alla smaker och det är ju det som är så underbart!

  God fortsättning önskar
  Annika

  SvaraRadera
 2. Du blev alltså inte lika imponerad av Mark Billingham som jag! Men ge honom en chans till, du kanske fastnar mera för nästa bok. Hur som helst, visst är det roligt att pröva nya författare ibland!

  SvaraRadera
 3. Annika och Boksnoken: Det låter som ni har väldigt lika smak på böcker :-). Jag lovar att ge Mark Billingham en till chans. Jag måste bara ta reda på vilken bok nummer två är.

  SvaraRadera
 4. Är trots allt sugen på att pröva Billingham och då får det väl bli den första!

  SvaraRadera
 5. Samma förnamn = samma boksmak kanske ;-).
  Bok nr två är förresten Offerlek!
  Ser att du läser 19 minuter av Jodi Picoult just nu - den väntar också i min bokhylla och jag tänkte läsa den snart.

  SvaraRadera
 6. Boksnoken (el Annika): Jag tänkte på samma sak med namnet. Nu ligger Offerlek i min önskelista. Tyvärr (eller trevligt nog) så har jag rätt många olästa böcker för stunden. Bara alldeles för lite lästid.

  SvaraRadera