måndag 11 oktober 2010

Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

Den här boken köpte jag som mp3-bok. Uppläsare är Angela Kovács.

Det här är ytterligare en mycket bra debut av en svensk deckarförfattare!

Handling: En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv. En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar. Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar gräva i fallet.

Här får man omväxlande följa Magdalena Hansson, Petra Wilander och Christer Berglund. Trots att man inte känner karaktärerna sen tidigare och att författaren även växlar till lite bipersoner ibland så lyckas hon hålla ihop boken på ett skickligt sätt. Miljön är också bra beskriven och man ser den snötyngda bygden framför sig.

Angela Kovács uppläsning är bra men eftersom jag förknippar henne med karaktären Irene Huss så blir det lätt att jag ser Irene Huss framför mig istället för Petra Wilander. Men än så länge är de inte jätteolika (förutom kampsporten Irene Huss utövar).

Den här boken kan jag varmt rekommendera och jag ser fram emot nästa bok.

2 kommentarer: