tisdag 10 maj 2011

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

När jag läste om den här boken fick jag för mig att det var en lite småmysig lantlig bok men så var inte fallet.

Handling: Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.


Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?


Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig.

Den här boken är ett recensionsex men när förlaget skrev om den blev jag väldigt intresserad (och hade inte omöjligt köpt den som pocket). I alla fall så hade jag målat upp en helt annan bild av den här boken. Jag hade förväntat mig något mysigt och varmt. Istället kommer en anti-hjälte som inte har många sympatiska drag (mer än att det är möjligtvis är synd om honom) och råkar ut för än det ena och än det andra. Det känns som Don Quijote har hamnat i en Paasilinna-bok fast på Irland.

Men boken hade ändå en del trevliga delar så jag kom snabbt igenom den (den var lättläst).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar