måndag 2 maj 2011

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

Nu har jag ytterligare en ny deckarfavorit bland kvinnliga svenska författare. Hur många kan/får man ha?

Handling: På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.

Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.


Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter – bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Det är visserligen väldigt många bipersoner som dyker upp och det är inte alltid så lätt att hålla isär dem. I synnerhet inte när man lyssnar på boken och inte kan skumma runt bland sidorna hur som helst. Men från det jag började lyssna så har jag tagit tillvara på varje stund som varit möjligt. Det har varit ett otroligt flyt i historien med hyfsat snabba hopp men inte så snabba så de kändes innehållslösa.
 
Själva deckarhistorien blir lite speciell eftersom det ursprungliga brottet hände för länge sedan samtidigt som den inte är allt för spektakulär.Jag tycker mycket om huvudpersonen Karin Adler och jag ska se till att snabb skaffa mig nästa bok (frågan är bara i vilket format?). Den här var en mp3-bok med Mirja Turestedt som uppläsare och hon är ingen jättefavorit men inte heller dålig. Så risken är stor att det blir en bokbeställning nu i maj. Vilka mer böcker kommer att komma med i min beställning?

9 kommentarer:

 1. Jag hade också lite svårt att hålla isär alla personer i den här boken. Det var ett tag sen jag läste den, har tänkt läsa Själakistan också men har inte hunnit...
  Hihi, jag undrar också hur många favoritförfattare man kan ha - det dyker upp nya hela tiden :-).

  SvaraRadera
 2. Boksnoken: Visst är det härligt när man upptäcker nya fast man tror man är mättad.

  SvaraRadera
 3. Tycker att Rosman slår många andra måste jag säga. Snart dags för bok 3!

  SvaraRadera
 4. Jag läste Själakistan för inte så länge sedan och kände att jag gärna läser mer av Rosman.

  SvaraRadera
 5. Själakistan är nu beställd och jag ser fram emot att läsa den.

  SvaraRadera
 6. Man får ha hur många som helst! ;)

  jag tycker också mycket om hennes böcker!

  SvaraRadera
 7. Har precis lyssnat både till Fyrmästarens dotter och Själskistan.... klart en favo författare :)

  SvaraRadera
 8. Marlene: Jag förstår dig. Jag har inte köpt den tredje boken än men beroende på pris kan det bli nästa mp3-bok som jag köper.

  SvaraRadera