lördag 28 maj 2011

Tretton skäl varför av Jay Asher

En riktigt bra och tänkvärd ungdomsbok!

Handling: När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som är död, som tagit livet av sig. Hennes hemligheter ska begravas med henne, resonerar han. Men när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna.

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.

Det är inte ofta jag läser ungdomsböcker men i den senaste beställningen köptes två ungdomsböcker in (bland annat). Den här och Cirkeln som jag inte hunnit till än.
 
Tretton skäl varför slungar en skoningslöst tillbaka till skoltiden och när jag läser den här boken känner jag att jag hade stor tur under skoltiden med kompisar. Men jag slapp också flytta under den perioden.
 
Stackars Hanna kommer ny till skolan. Till en början är allt så pass bra som det kan vara innan man riktigt byggt upp en kompiskrets. Men så hamnar hon på fel lista av slumpartade skäl och det sätter igång en kedjereaktion som ingen kunde ha anat.
 
Idén till boken är genialisk och jag tycker att författaren lyckas mörka ner Hannas värld så pass att självmordet känns möjligt. Även om vissa saker känns triviala så ger kombinationen av dem alla tretton skäl varför.
 
En läsvärd och tänkvärd bok som kan ge en insikten att även oskyldiga elakheter kan vara den sista droppen...

3 kommentarer:

  1. Låter som en bra bok! Kanske nåt som Emmy kunde läsa om ett par år också.

    SvaraRadera
  2. Precis. Fast hennes mamma ska kanske provläsa den först ;-).

    SvaraRadera
  3. Jo, det var det jag tänkte ;-).

    SvaraRadera