måndag 18 juli 2011

Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist

En obehaglig och hemsk bok!

Handling: Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen.

Två olika människor med samma problematik: de visar båda tecken på multipla personligheter.

Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad. Torterad? Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia. Saknad av ingen?
Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster?
När de två kvinnliga utredarna dras alltmer till varandra kommer svekets krafter att hota även äppelträdsidyllen i Gamla Enskede.

Den här var bra men hemsk och jag klarade inte av att streckläsa den. Den var lite för obehaglig helt enkelt. Jag är inte helt såld på den och är osäker på om jag kommer läsa bok två som redan finns ute (blir tre totalt). Ibland påminner den lite om Hypnotisören i just obehagskänslan, våldet, de psykiskt sjuka. Sen känns det som författarna försökt tillfredsställa alla grupper av deckarläsare med inslag av det mesta som kan finnas i en deckare.

Men visst finns det en nyfikenhet på hur det ska gå och kanske blir nyfikenheten så pass stor så jag införskaffar bok två.

3 kommentarer:

  1. Jag har tänkt läsa den här men nu blir jag lite osäker... Tyckte Hypnotisören var obehaglig och har inte känt mej sugen på att läsa Paganinikontraktet än fast den har stått i bokhyllan länge.

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Jag tyckte Paganinikontraktet var mycket bättre än Hypnotisören (bara så du vet). Den var lite "äcklig" men inte alls i samma omfattning som Hypnotisören.

    SvaraRadera