tisdag 12 juli 2011

I det sista regnet av Janesh Vaidya

En underbar, tänkvärd och vacker bok!

Handling: Berättaren är på väg tillbaka till sin hemby i Kerala i södra Indien. Det är strax före en våldsam regnperiod. Han minns sin uppväxt där hans älskade farmor var den som stod honom allra närmast. Under dagarna som följer sker händelser som förändrar hans syn på livet. Samtidigt väcks många känslor hos byns invånare, känslor som varit fördunklade under alltför många år.

Författaren manar fram magiska händelser och berättar om oemotståndliga människor i en liten vacker by i Kerala vid södra Indiens kust. Det här är inte bara en färgstark barndomsskildring utan också en roman om livsvisdom och om kärleken till livet.


Precis som flera andra uttryckt sig så känns den här mer biografisk än skönlitterär vilket inte gör den sämre på något sätt. Berättarens farmor praktiserar ayurveda i byn och är mycket klok. Hon bor också med pojken och hans mamma och tar en stor del av hans uppfostran de första åren.

Trots att många visdomsord är självklara så är det ändå bra att bli påmind om dem för det är lätt att glömma bort självklarheter i dagens stressamhälle. Men allt är inte självklarheter utan visdomsord som man faktiskt behöver fundera lite på. Nu för tiden läser jag sällan om böcker men den här skulle jag nog kunna tänka mig att läsa om och då fokusera på budskapen mer än handlingen. Eller så köper man Janesh Vaidyas bok om Ayurveda istället.

4 kommentarer:

  1. Och jag kan rekommendera Janesh Vaidyas Thought of the day på facebook. Något nytt att tänka på varje dag.

    SvaraRadera
  2. Malin: Tack! Jag ska spana in det.

    SvaraRadera
  3. Boktokig: Den var härlig - och vacker.

    SvaraRadera