fredag 22 juli 2011

Porto Francos väktare av Ann Rosman

En härlig historisk fortsättning på Ann Rosmans serie om Karin Adler.


Handling: Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört.

En ung kvinna stiger i land i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; arbetare på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo.
Att hon inte ska tvingas åka tillbaka.

250 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge.
Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp.


Den här boken kan man knappt kalla deckare men å andra sidan skulle den nog inte bli läst av lika många om den gjorts annorlunda. Den huvudsakliga och mest spännande handlingen är den historiska som berättas på ett väldigt intressant sätt. Den historiska perioden spänner också under många år och vi får följa Agnes (som kallar sig Agne när hon låtsas vara en man) och hennes upplevelser under hennes livstid som blev längre än vad jag först trodde.

Tyvärr är det väldigt lite om Karin Adler och personerna närmast henne. Och det är nog bokens enda minus. Men förhoppningsvis så får vi träffa henne mer nästa gång. Den nutida kriminalhistorien känns lite krystad och en ursäkt för att få skriva om resten. Men det gör mig inget. Min behållning var stor av boken och den förhöjdes av att få lyssna på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar