lördag 10 september 2011

Helgonet av Carin Gerhardsen

En underhållande och snabbläst deckare.

Handling: Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru.
Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och avrättades med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till?

Utredningen leder Hammarbypoliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ.


Den här hämtade jag på biblioteket i torsdags efter jobbet och la genast min andra bok åt sidan (jag hade precis börjat läsa den och inte kommit in i den än). Jag fastnade snabbt i den här men var samtidigt glad att jag valde att läsa och inte lyssna för jag hade lite svårt i början att hålla isär alla nya personer. Dels de nya kollegorna och där även någon kriminaltekniker nämns och de tre vännerna som offret umgåtts med under kvällen.

När man väl hade koll på personerna flöt boken på bra. Sen hade jag tur i och med en planeringsdag på förskolan där jag kunde läsa en del på morgonen/förmiddagen när sonen och jag var hemma och sen på kvällen då sambon och sonen var iväg (sambon tog eftermiddagen då jag jobbade). Så jag kunde sträcka ut mig i soffan, tända ljus, ha lugn musik på och en godispåse bredvid. En sådan sak förhöjer läsandet rejält. Det känns lite orättvist ibland när man skriver om olika böcker för läsupplevelsen beror ofta på hur mycket tid för sammanhängande läsning man fått och hur pigg man är.

Av någon anledning hade jag fått för mig att den här inte skulle vara lika bra som de tidigare men kanske på grund av att förväntningarna var låga så gillade jag den mycket. Sen var den oerhört snabbläst med bra tempo i hela boken. Själva kriminalgåtan är bra genomtänkt och har sina vändningar som känns logiska men ändå inte helt väntade. Jag gillar Hedvig Gerdin som är en av de nya i gruppen och som kör sin egen stil. Petra Westmans tidigare öde finns också med och jag misstänker att det kommer att dröja innan den historien är helt avslutad. Eftersom det är två nya poliser i gänget så finns det inte så mycket djupare privatliv utan allas privatliv nämns rätt ytligt. Vi får se hur hon väljer att göra i nästa bok.

Betyg 4 av 5.

6 kommentarer:

 1. Ja, den finns ju på min önskelista som du vet :-).

  SvaraRadera
 2. En halvtimma efter jag hade läst ut min bok ikväll fick jag sms från biblioteket att Helgonet fanns att hämta. Och jag som reserverade den idag! :)

  SvaraRadera
 3. Karro: Vad kul att det gick så fort! Jag hoppas att du kommer att gilla den.

  SvaraRadera
 4. Den här måste jag komma ihåg att skaffa och läsa!

  SvaraRadera
 5. Boktokig: Det tycker jag :-) - i alla fall om du gillade hennes tidigare.

  SvaraRadera